Болгарія вперше надішле військову допомогу Україні

Болгарія вперше надішле військову допомогу Україні

Укрінформ
Болгарія вперше відправить військову допомогу Україні після того, як болгарський парламент затвердив список озброєння у п'ятницю.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

Загалом 148 законодавців із 240-місного парламенту проголосували за надання військової допомоги Україні. Соціалісти та проросійська партія «Відродження» проголосували проти.

Як зазначається, список зброї засекречений. Однак, за словами урядовців, Софія відправить здебільшого легке озброєння та боєприпаси.

В. о. міністра оборони Болгарії Дімітар Стоянов заявив, що країна не може дозволити собі відправити свої зенітно-ракетні комплекси російського виробництва або винищувачі МіГ-19 та Су-25, які потрібні Києву.

"Мій підхід був консервативним, тому що мені потрібно забезпечити обороноздатність Болгарії. Допомога повністю відповідає пріоритетам України, але ми не надсилаємо ні системи С-300, ні літаки МіГ-29 чи Су-25", - сказав він.

Агентство пише, що Болгарія була однією з небагатьох країн ЄС, які не надсилали військову допомогу Україні після того, як дружня до росії Соціалістична партія, партнер по коаліції в попередньому уряді, заблокувала попередню пропозицію в травні.

Читайте також: Німеччина ще думає, чи давати Україні «Леопарди»

Хоча Болгарія не відправляла зброю Україні, її виробники зброї досягли різкого збільшення експорту. Зокрема у серпні Софія схвалила угоди щодо експорту зброї на 540 мільйонів доларів. Більшість із них призначалася для Польщі - одного з ключових вузлів для відправки зброї в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-