Швеція змінила ставлення до тероризму та обіцяє зробити життя прихильників РПК важчим

Швеція змінила ставлення до тероризму та обіцяє зробити життя прихильників РПК важчим

Укрінформ
Швеція рішуче налаштована вжити необхідних кроків у рамках меморандуму, підписаного з Туреччиною та Фінляндією на Мадридському саміті НАТО 28 червня, краще зрозуміла безпекові проблеми Туреччини та вже змінила своє ставлення до тероризму, зокрема Робочої партії Курдистану.

Про це заявив Головний представник Швеції на переговорах щодо членства в НАТО Оскар Стенстрем, повідомляє Укрінформ з посиланням на Sabah.

«Ми краще розуміємо проблеми безпеки Туреччини. Це також підвищить безпеку Швеції», - зазначив він.

Посилаючись на новий закон про тероризм, Стенстрем наголосив на посиленні відповідальності за тероризм.

«З ним (життя) стане важчим для всіх, хто причетний до будь-яких терористичних злочинів, особливо РПК», - сказав він.

За словами посадовця, двосторонні відносини між Швецією та Туреччиною стануть ще міцнішими, коли Швецію приймуть в НАТО.

Стенстрем також запевнив, що його країна серйозно ставиться до тероризму і виконає всі вимоги тристороннього меморандуму.

Читайте також: Швеція змінила конституцію, аби посилити антитерористичний закон

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція 18 травня офіційно подали заявку на вступ у НАТО, щоб посилити свою безпеку на тлі вторгнення росії в Україну. Для вступу всі 30 членів НАТО повинні схвалити це розширення. Туреччина на зустрічі послів НАТО заблокувала процес опрацювання цих заявок, пояснивши свою позицію питаннями безпеки, зокрема, підтримкою в країнах курдських організацій, які Туреччина вважає терористичними. При цьому в Анкарі заявляють, що загалом не проти вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

Глави держав та урядів НАТО під час Мадридського саміту 28-30 червня 2022 року погодили історичне рішення запросити до членства Фінляндію та Швецію. Також у Мадриді було підписано тристоронній Меморандум про співробітництво у боротьбі з тероризмом між Туреччиною, Фінляндією та Швецією, що відкрило шлях для запрошення обох північних країн до членства в НАТО.

На початку листопада на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу в Стамбулі Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав про те, що Швеція і Фінляндія виконали вимоги, які Туреччина висунула для їхнього вступу в НАТО, і настав час вітати їх у Альянсі. При цьому в Туреччині заявляють, що умови виконані не повністю.

Швеція минулого тижня пристала на вимогу Туреччини й видала члена Робітничої партії Курдистану, якого в Анкарі вважають терористом.

 Фото:Sabah

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-