рф «відзначила» річницю Будапештського меморандуму ракетною атакою - Зеленський

рф «відзначила» річницю Будапештського меморандуму ракетною атакою - Зеленський

Відео
Укрінформ
Ракетною атакою 5 грудня по Україні росія "відзначила" чергову річницю підписання Будапештського меморандуму.

Як передає Укрінформ, про це під час відеозвернення заявив Президент Володимир Зеленський.

"Сьогоднішньою ракетною атакою росія відзначила чергову річницю підписання Будапештського меморандуму. Документа, чия доля дає відповіді на багато і сьогоднішніх запитань про росію. Щось просто підписати з цими терористами – миру не буде. Щось просто погодити з ними – точно порушать. Віддати росії хоча б щось із елементів безпеки інших – означає нову війну", - сказав Президент.

Зеленський наголосив, що тому й потрібне принципове продовження політики сумлінних держав світу: тільки демонтаж російських терористичних можливостей, тільки звільнення всієї нашої землі й тільки притягнення вбивць до відповідальності – може дати мир.

Крім того, Президент зауважив, що російський терор знову зачіпає сусідні держави - знову перебої з електрикою в Молдові.

Читайте також: Зеленський: Цієї доби від російських ударів загинули четверо українців

"Це вкотре доводить, що російська здатність до таких масованих терористичних ударів - це загроза не одній лише Україні, а усьому нашому регіону як мінімум. Коли один терорист дестабілізує життя усіх - це спільне завдання зупинити терор", - сказав Президент.

Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Читайте також: МЗС: Будапештський меморандум доводить, що жодні домовленості з росією не працюють

Одночасно були підписані аналогічні меморандуми щодо гарантій безпеки білорусі та Казахстану. Ці дві країни приєднались до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї дещо раніше.

Фото, відео: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-