Комісія ООН закликає створити реєстр жертв війни проти України

Комісія ООН закликає створити реєстр жертв війни проти України

Укрінформ
Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні закликає до створення реєстру жертв війни і програм з відшкодування, у тому числі через репарації.

Про це заявив на пресконференції комісії в Києві один з її членів Пабло де Грейф, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він зауважив, що комісія вже давно наполягає на тому, що вона буде використовувати підхід до своєї роботи, орієнтований на жертв, і що це охоплює відповідальність у широкому сенсі, включаючи кримінальне правосуддя, права жертв на правду та відшкодування, а також гарантії неповторення.

Читайте також: У Гаазі провели конференцію щодо розслідування воєнних злочинів рф в Україні

Де Грейф підкреслив, що репарації для України виходять далеко за межі реконструкції, попри те, що, "безсумнівно, в Україні ще багато чого належить відбудувати".

"Створення комплексних програм відшкодування є довгостроковим процесом, який вимагає консультацій з найбільш постраждалими. Хоча його остаточна розробка та реалізація займе час, є деякі негайні кроки, які український уряд може вжити, не звільняючи рф від відповідальності. Жертви мають потреби, які вимагають негайної уваги. З цією метою створення реєстру жертв або відповідного функціонального еквівалента полегшить доступ до служб підтримки, наприклад підтримки психічного здоров’я та психосоціальної підтримки для тих, хто зазнав насильства, включаючи переміщених осіб", – сказав комісар.

Член комісії ООН зазначив, що у своїй доповіді в березні 2023 року вони нададуть також рекомендації щодо різних можливих механізмів підзвітності.

Як повідомлялося, 4 березня Рада з прав людини ООН ухвалила резолюцію 49/1 про "становище у сфері прав людини в Україні, що склалося внаслідок російської агресії". Відповідно до цієї резолюції, Рада з прав людини заснувала Незалежну міжнародну комісію з розслідування воєнних злочинів рф в Україні.

Читайте також: Комісія ООН зафіксувала численні воєнні злочини рф і розслідує примусову депортацію

У жовтні комісія з розслідування порушень в Україні представила Генеральній асамблеї ООН детальний письмовий звіт, у якому зафіксовано велику кількість вчинених російськими військами воєнних злочинів, порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-