Боррель: росія перетворює війну на каральну кампанію, щоб завдати більше болю українцям

Боррель: росія перетворює війну на каральну кампанію, щоб завдати більше болю українцям

Укрінформ
росія перетворює зараз свою агресивну війну проти України на суто каральну кампанію, намагаючись завдати якомога більше болю українцям.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив високий представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у четвер під час 29-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у польському Лодзі.

"росія повернула війну в Європу. Зараз росія перетворює її на суто каральну кампанію, намагаючись завдати якомога більше болю Україні та її громадянам, використовуючи зиму як зброю війни. Російська армія цілеспрямовано обстрілює інфраструктуру, від якої залежить нормальне життя українських громадян", - заявив він.

Борель також наголосив, що, розпочавши свою агресивну війну проти України, росія знехтувала не лише конкретними зобов'язаннями в рамках ОБСЄ, але й "порушила ключові принципи, на яких будується європейська безпека і які закріплені в Гельсінському Заключному акті та Паризькій хартії й підкріплені Статутом ООН".

"Ми маємо чітко говорити про найважливіший елемент нашої відповіді: не може бути якоїсь поваги до цінностей ОБСЄ, доки росія, за співучасті білорусі, продовжує свою агресивну війну проти України", - наголосив високий представник ЄС.

На цьому тлі він підкреслив, що відданість Європейського Союзу територіальній цілісності, безпеці та свободі України є непохитною. "ЄС та його держави-члени перебувають в авангарді зусиль із солідарності з українським народом. Ми вже мобілізували понад 19 млрд євро допомоги Україні. Додатковий пакет у розмірі 18 млрд євро вже запропоновано на 2023 рік. Військова допомога ЄС та його держав-членів оцінюється у понад 8 млрд євро", - заявив він.

Читайте також: ЄС підтримує створення спецтрибуналу з розслідування злочинів рф в Україні - Боррель

Боррель додав, що ЄС підтримує новостворену Програму підтримки для України та взяв на себе зобов'язання надати 1,2 млн євро на діяльність ОБСЄ з розмінування в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у польському місті Лодзь у четвер розпочалося дводенне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Питання триваючої загарбницької війни рф проти України перебуває в центрі уваги зустрічі. Україну на головній події року в ОБСЄ представляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Раніше польська влада відмовилася видати візи російській делегації на чолі з сергієм лавровим. Державу-агресора на засіданні представляє постійний представник рф при ОБСЄ. На рівні постійного представника буде представлена і білорусь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-