Партнери мають забезпечити ефективну роботу переданої Україні зброї – Столтенберг

Партнери мають забезпечити ефективну роботу переданої Україні зброї – Столтенберг

Укрінформ
Союзники та партнери НАТО передають Україні величезний спектр і кількість озброєнь, наразі питання полягає не стільки в розширенні цього спектру, скільки в тому, щоби забезпечити надійну роботу того, що вже використовується на фронті.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час дискусії на Берлінському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Україні постачається дуже багато сучасних систем, які насправді допомагають змінити ситуацію на фронті, і треба продовжувати обговорювати те, які додатково системи ще можна передати, зокрема, це стосується і бронетехніки, сказав Столтенберг. «Але вкрай важливо забезпечити, щоби всі системи озброєнь, які надані Україні, ефективно працювали», - підкреслив він. Йдеться про боєприпаси, запасні частини, ремонт і тому подібне, це величезний виклик, зокрема, з точки зору логістики, пояснив генсек.

Він нагадав, що союзники постійно оцінюють ситуацію і приймають рішення у тісному діалозі з українськими партнерами. Столтенберг додав, що «не буде називати конкретні озброєння, які розглядаються наразі», але зауважив, що анонс щодо бронетехніки був зроблений цього тижня.

Очільник Альнсу також повторив, що НАТО не є стороною конфлікту в Україні - блок не має на її території своїх військ. Але НАТО підтримує Україну в її праві на самозахист, яке закарбовано в Хартії ООН, наголосив він.

«путін зробив дві великі стратегічні помилки, коли вторгся в Україну: по-перше, він недооцінив Україну, мужність і відданість ЗСУ, політичного керівництва та народу; по-друге, він недооцінив НАТО та її партнерів у їх рішучості підтримати Україну», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Блінкен: Країни НАТО й партнери надали Україні зброї на $40 мільярдів - ще більше вже у дорозі

Нагадаємо, Україна давно просить, зокрема, в Німеччини надати їй танки Leopard. Але Берлін не хоче бути першою країною, яка дала би таку зброю Україні. Лунали пропозиції щодо створення «альянсу» 13 країн, які мають на озброєнні такі танки, але поки конкретних результатів не оголошувалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-