Литва надасть Україні додаткові боєприпаси та протидронне обладнання

Литва надасть Україні додаткові боєприпаси та протидронне обладнання

Укрінформ
Литва продовжить підтримувати Україну, надавши додаткові боєприпаси.

Про це заявив міністр оборони Арвідас Анушаускас після засідання Державної ради оборони, на якому обговорювалися пріоритети допомоги Києву, передає Укрінформ з посиланням на LRT.

«Прийнято рішення про подальші форми підтримки, будуть надані необхідні для України боєприпаси», - сказав Анушаускас.

Він уточнив, що підтримка Литви Україні перевищує 640 млн євро, при цьому військова підтримка становить понад 232 млн євро.

Читайте також: МЗС Естонії нагородило державними відзнаками Зеленського і Кулебу

Анушаускас також зазначив, що прийнято рішення прискорити прийняття на озброєння систем ППО для Литви. На засіданні також обговорювалася ідея передачі Україні гаубиць або ЗРК, але її не схвалили. Міністр не став коментувати причини та аргументи такого рішення.

У свою чергу радник президента Кястутіс Будріс наголосив, що «Литва підтримуватиме Україну всіма засобами до і після перемоги, оскільки Україна інтегрується в міжнародні організації, вступаючи до сім'ї Європи та НАТО».

«Ця підтримка не лише військова, а й громадянська, гуманітарна, економічна, фінансова. На сьогоднішній день пріоритетом є… відновлення функціонування української енергосистеми, насамперед це стосується ліній електропередачі», - сказав він.

Радник президента повідомив, що литовські держкомпанії ведуть переговори з українськими компаніями про те, як допомогти швидше відновити виробництво електроенергії і тепла.

Читайте також: У відкритому Литвою розслідуванні злочинів рф потерпілими визнані понад 30 українців

Будріс також сказав, що постачатиметься продукція литовського оборонного комплексу (сума допомоги за цією графою наближається до 40 млн євро): це різне протидронне обладнання, оптико-електронні системи тощо.

Голова комітету Сейму Литви з національної безпеки та оборони Лаурінас Кащюнас наголосив, що підтримка Литвою України в 10 разів перевищує середню підтримку України з боку інших країн.

Щодо додаткових постачань гаубиць чи ЗРК, Кащюнас зазначив, що з огляду на становище оборонної промисловості на Заході, Литва навряд чи зможе швидко придбати зброю на заміну цьому озброєнню, адже вже існує черга на кілька років на її придбання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-