Зеленський на саміті G20: Маємо обʼєднатися заради звільнення полонених «всіх на всіх»

Зеленський на саміті G20: Маємо обʼєднатися заради звільнення полонених «всіх на всіх»

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський закликає партнерів до єднання заради визволення українських полонених та повернення до України депортованих дітей і дорослих.

Відповідний заклик він висловив у відеозверненні до учасників саміту G20 на Балі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зеленський зазначив, що тисячі українців – військових і цивільних – перебувають у російському полоні. За його словами, полонених піддають жорстоким тортурам.

Окрім того, він поінформував, що майже 11 тисяч дітей силою були депортовані в росію.

"Їх розлучають із батьками, знаючи, що в них є родини. А крім цих дітей, є десятки тисяч тих, хто був примусово вивезений і про яких ми знаємо лише опосередковано. Серед них є й діти, чиї батьки були вбиті російськими ударами, а тепер їх утримують у державі-вбивці", – розповів Президент України.

Він згадав про сотні тисяч депортованих дорослих, політв’язнів –українських громадян, яких утримують у росії та на тимчасово окупованій території, зокрема в Криму.

"Маємо звільнити всіх цих людей!… Ми не можемо чекати. Тож маємо обʼєднатися заради єдиної реалістичної моделі звільнення полонених – "всіх на всіх". А також заради звільнення всіх дітей і дорослих, які були депортовані в росію", – наголосив глава Української держави.

Зеленський подякував партнерам за їхні зусилля, що дали можливість визволити багатьох українців та іноземних громадян, які були захоплені в російський полон. "І нехай це ваше лідерство та щире серце інших лідерів, які присутні зараз, допоможуть звільнити й інших українців", – додав Президент.

Водночас він зазначив, що Україна не знайшла підтримки в Міжнародному комітеті Червоного Хреста. "Ми не бачимо, що вони повною мірою борються за доступ до таборів, де утримують українських полонених і політв’язнів, або що вони допомагають шукати депортованих українців. І таке самоусунення – це самознищення Червоного Хреста як організації, яку колись поважали", – констатував Президент України.

Читайте також: Зеленський закликає партнерів нарощувати допомогу в вигляді систем ППО та ПРО

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час звернення до учасників саміту G20 назвав 10 обов’язкових умов для припинення війни в Україні. Зокрема, йдеться про радіаційну та ядерну безпеку, продовольчу та енергетичну безпеку, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидія екоциду, недопущення ескалації, фіксація закінчення війни.

15-16 листопада на острові Балі в Індонезії проходить саміт G20.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-