Злочини рф проти України: країни Північної Європи закликають ООН сприяти збору доказів

Злочини рф проти України: країни Північної Європи закликають ООН сприяти збору доказів

Укрінформ
Всі докази воєнних злочинів рф проти України повинні бути зібрані, систематизовані та належним чином збережені, у тому числі, за сприяння ООН, щоби винні понесли покарання, а жертви отримали репарації.

З такою заявою виступив у понеділок на спеціальній сесії ГА ООН від імені восьми країн Північної Європи постійний представник Латвії при ООН Андрейс Пілдеговічус, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми вважаємо необхідним і важливим збирати та зберігати докази жорстокої агресії росії проти України, оскільки рф має нести відповідальність за свої міжнародні протиправні дії проти українців»,- наголосив представник Латвії.

Він підкреслив, що виступає від імені восьми північноєвропейських країн – Данії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Литви, Норвегії, Швеції і Латвії.

«Кілька годин тому Президент України Володимир Зеленський заявив журналістам, що слідчі виявили більше 400 підтверджень воєнних злочинів в районах Херсонщини, які залишили росіяни під час відступу. Ці злочини та завдана шкода не повинні залишатися безкарними, а винні мають постати перед судом»,- наголосив дипломат.

Читайте також: Репарації Україні за агресію рф: Кислиця представив на Генасамблеї ООН проєкт резолюції

Для досягнення цієї мети докази мають зберігатися належним чином, підкреслив Пілдеговічус, бо «в іншому разі вони можуть бути втрачені або пошкоджені».

У цьому зв’язку він зауважив, що країни Північної Європи «підтримують збір та зберігання всіх доказів відповідно до міжнародних норм і стандартів».

Представник Латвії від імені восьми країн підтвердив спільну підтримку України. Він підкреслив, що дотримання міжнародного права, Статуту ООН та міжнародного порядку є основою для спільної безпеки й багатостороннього співробітництва.

«Ми закликаємо росію виконувати міжнародне право та свої міжнародні зобов’язання. Ми закликаємо Генерального секретаря і ООН продовжувати зусилля, щоби відновити повагу до територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України»,- заявив представник Латвії.

Читайте також: Нацполіція порушила 43 тисячі справ за фактами злочинів військових рф

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Генасамблея ООН проводить надзвичайну спеціальну сесію. На розгляд винесено проєкт резолюції «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України», підготовлений Україною за співавторства майже півсотні країн.

Документ містить визнання країнами ООН необхідності створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих Україні російською федерацією, та рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру збитків. Ідеться про документування доказів та інформації щодо шкоди, втрати або каліцтва, заподіяних війною фізичним і юридичним особам, а також державі Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-