російська війна менш ніж за пів року знищила в Україні два мільйони гектарів лісу – Зеленський

російська війна менш ніж за пів року знищила в Україні два мільйони гектарів лісу – Зеленський

Укрінформ
Розв'язана росією війна менш ніж за пів року знищила в Україні два мільйони гектарів лісу і спричинила енергетичну кризу.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час виступу на конференції Організації Об’єднаних Націй зі зміни клімату, повідомляє Укрінформ.

«російська війна менш ніж за півроку знищила в Україні два мільйони гектарів лісу! Далеко не в кожній країні світу взагалі є така площа лісів, яка була спалена в Україні російськими обстрілами», - сказав Зеленський.

Він додав, що ця війна спричинила енергетичну кризу, через яку десятки країн змушені повертати до роботи вугільну генерацію, щоб хоч трохи знизити ціни на енергію для своїх людей – знизити ціни, які шокуюче зростають через свідомі російські дії. російська війна принесла світу гостру продовольчу кризу, яка найбільше позначилася на тих країнах, що страждають від наявних проявів руйнації клімату – катастрофічної посухи, масштабних повеней.

«Ми змушені щоденно з’ясовувати, яка ситуація на Запорізькій атомній станції, найбільшій у Європі. Чи немає там викиду радіації? російська армія перетворила цю атомну станцію на військовий полігон і постійно грається з підключенням станції та атомних реакторів до енергомережі. Це безпосередній ризик радіаційної катастрофи. Кого хвилюватиме, наприклад, кількість парникових газів у атмосфері, якщо частину Європи або Близький Схід, а, можливо, Північну Африку, не дай боже, накриє радіаційна хмара внаслідок аварії на Запорізькій АЕС? Ще минулого року взагалі не могло бути такого питання, а цьогоріч росія поставила десятки таких питань перед світом», - сказав Зеленський.

Читайте також: З початку війни росія скоїла понад 2 тисячі злочинів проти довкілля

Загалом Президент відзначив, що проблеми екології та кліматичних змін стосуватимуться усіх. «Ніхто не зможе залишитися осторонь. І що бідніша людина, що бідніша родина, що бідніша країна, то боліснішими будуть для них наслідки кліматичних змін. Проте це стосується й усіх заможних націй. Від руйнації клімату неможливо відкупитися», - підкреслив глава української держави.

Як повідомлялося, конференція Організації Об’єднаних Націй зі зміни клімату проходить 6-18 листопада 2022 року у єгипетському Шарм-ель-Шейху. Там відкрився український павільйон, присвячений кліматичним злочинам росії та їхнім глобальним наслідкам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-