Зеленський вірить, що Ізраїль все ж надасть підтримку Україні в захисті неба

Зеленський вірить, що Ізраїль все ж надасть підтримку Україні в захисті неба

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський шкодує, що Ізраїль дотримується рішення не допомагати Україні захистити українське небо, проте вірить, що така підтримка все ж надійде.

Про це Зеленський заявив під час онлайн-звернення до учасників Саміту демократії Haaretz, повідомляє Укрінформ.

«Щоразу, коли ми в Україні на засіданнях Ставки Верховного головнокомандувача обговорюємо російський ракетний і дроновий терор, ми говоримо й про наших партнерів, які вже допомагають чи можуть нам допомогти захистити небо. На жаль, слова «Ізраїль», «ізраїльські» при цьому не звучать», - сказав глава держави.

Зеленський зазначив, що ненадання Україні зброї, мабуть, було ухвалено Ізраїлем ще у 2014 році, коли росія почала агресію проти українців.

За його словами, це - рішення «не дратувати» кремль, не допомагати Україні реально.

«Я підкреслюю: ще з 14-го року ми просили Ізраїль про допомогу. Але така тяглість політиків. Хоча якби ми одразу могли убезпечити наше небо, коли зіткнулися з ракетною й дроновою загрозою, у росії зараз не було б навіть мотиву йти в Іран і щось пропонувати йому в обмін на сприяння в терорі. Але так сталося», - наголосив Президент.

Він розповів, що Україна постійно зазнає російських терористичних атак, а мерзенний звук польоту іранських дронів щоночі лунає в українському небі.

Зеленський поділився історією, яка сталася 17 жовтня у Києві, коли внаслідок чергової терористичної атаки рф із застосуванням іранського дрона було зруйновано половину будинку і загинуло п’ятеро людей, у тому числі молода пара, яка чекала на дитину.

«120 років він (будинок – ред.) простояв. Його збудував Іоселіан Лев, тогочасний підприємець, староста однієї із синагог. Будинок витримав Першу світову війну, хвилі терору, Другу світову війну. Він бачив стільки всього, а був знищений іранським дроном. Як і багато-багато інших об’єктів в Україні», - зауважив Президент.

Глава держави переконаний, що можна позбавити сенсу альянс росії та Ірану, якщо демократії діятимуть разом.

Він підкреслив, що Україні вже допомагають багато демократичних країн, але також потрібна і допомога Ізраїлю.

«Я дякую народу Ізраїлю за розуміння й допомогу, зокрема медичну, яку ми отримали від вашого суспільства. Дякую вам і всім медіа Ізраїлю, які поширюють правду про цю війну й засуджують російський терор. Дякую всім вашим людям, які виходили на вулиці після початку повномасштабної війни, і ми бачили: нас підтримують на землі обітованій. Вірю, що ми побачимо підтримку й у небі», - наголосив Зеленський.

Читайте також: Зеленський припускає, що рф купує в Ірану дрони і ракети в обмін на сприяння ядерній програмі

Як повідомлялося, лідер ізраїльської опозиції Біньямін Нетаньягу, партія якого «Лікуд», згідно з соціологічними опитуваннями, є фаворитом майбутніх парламентських виборів, заявив про готовність розглянути питання надання Україні зброї у разі, якщо він знову обійме посаду прем’єр-міністра.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-