ЄС попередив Іран про нові санкції, якщо він продовжить постачати дрони росії

ЄС попередив Іран про нові санкції, якщо він продовжить постачати дрони росії

Укрінформ
Європейська сторона повідомила Ірану про неприпустимість постачання дронів та іншого озброєння росії, яка використовує цю зброю у війні в Україні, та готова застосувати нові обмежувальні заходи, якщо Іран продовжить постачати дрони рф.

Про це у Брюсселі на брифінгу сказав речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європейський Союз має дуже чітку позицію у контактах з нашими партнерами, включаючи Іран, що це є неприйнятним - здійснювати військові поставки для росії, що дозволяє їй продовжувати війну на території України, проти народу України та проти цивільної інфраструктури. Це дуже потужний та принциповий сигнал, чітко донесений до міністра закордонних справ Ірану впродовж вже двох телефонних розмов, що відбулися минулого тижня з високим представником ЄС, який пояснив (Ірану) рішення Ради міністрів ЄС із закордонних справ та обговорення в рамках Європейської ради», - наголосив Стано.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо характеру доказів причетності Ірану до таких поставок, сам факт яких Іран продовжує заперечувати, речник назвав наявні докази «переконливими».

Читайте також: Україна працює у двох напрямках, щоб зупинити постачання дронів з Ірану до рф – Арахамія

«Країни-члени ЄС ухвалили рішення (щодо санкцій) на основі свідчень, і це були переконливі свідчення. Країни-члени отримали та побачили достатньо доказів, щоб ухвалити ці санкції, а такі рішення, як ви знаєте, ухвалюються одноголосно. Європейський Союз продовжує слідкувати за цим питанням, зокрема, у наших відносинах з українськими партнерами, але також із Іраном. Якщо такі дії триватимуть і надходитимуть нові свідчення та докази, ми продовжуватимемо діяти, тому що виступаємо проти (таких поставок – ред.)», - зауважив Стано.

Він наголосив, що сам факт постачання росії будь-якою третьою країною зброї, будь-то дрони або ракети, є неприйнятним та суперечить міжнародному гуманітарному праву. росія використовує цю зброю проти цивільного населення та об’єктів цивільної інфраструктури, що, за нормами міжнародного права, є воєнним злочином.

Читайте також: ЗСУ дедалі успішніше збивають іранські дрони — розвідка Британії

«Ефект цих санкцій не є символічним, вони дуже практичні. Причетним особам та установам заборонений доступ до ЄС, їх активи заморожуються, ніхто з європейців не може надавати їм будь-які фінансові ресурси. Ці заходи виконуються всіма країнами ЄС та мають потужний репутаційний ефект. Не думаю, що хтось хотів би бути асоційованим з допомогою для росії у здійсненні цієї злочинної кампанії проти цивільного населення України. Ми готові до подальших кроків, якщо отримаємо докази, що поставки цих дронів для російської армії продовжуються», - зазначив речник ЄС.

Читайте також: Пентагон: Іран тепер експортує терор і в Україну

Як повідомлялося, 20 жовтня країни ЄС ухвалили нові санкції проти Ірану у зв’язку із поставками для росії дронів-камікадзе, які використовуються російськими загарбниками для атак на мирні міста України, для вбивства цивільного населення та для руйнації критично важливої цивільної інфраструктури. Зокрема, до санкційного списку були включені 3 особи та 1 установа Ірану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-