Голова МКС закликав підтримати розслідування воєнних злочинів в Україні

Голова МКС закликав підтримати розслідування воєнних злочинів в Україні

Укрінформ
Голова Міжнародного кримінального суду Пйотр Гофманський закликав до міжнародної підтримки розслідування судом ймовірних воєнних злочинів, скоєних росіянами в Україні.

Про це він заявив у Токіо в коментарі NHK, передає Укрінформ.

Суддя сказав, що це наймасштабніша ситуація, якою будь-коли займався суд. Він зазначив, що є сотні жертв, а також, можливо, багато винних.

Гофманський наголосив, що поточне розслідування є найбільшим для МКС із моменту його створення 2003 року.

«З самого початку все це складніше, важче й дорожче, включно з процесом збору доказів, безпеки жертв тощо», - сказав Гофманський.

Він закликав до міжнародної підтримки, оскільки розслідування, як очікується, займе час та вимагатиме більше ресурсів.

Гофманський зауважив, що МКС не може шукати співпраці з росією, оскільки ця країна не ратифікувала міжнародного договору, який регулює МКС. Питання полягає в тому, чи може суд судити політичних та військових лідерів росії, спираючись на докази, зібрані в Україні.

За його словами, якщо проти російського керівництва будуть висунуті звинувачення, судді МКС вирішуватимуть, що робити. Він заявив, що МКС хоче залучити більше професіоналів із Японії, які можуть претендувати на посади в суді.

Він також повідомив, що МКС хоче сприяти зміцненню в Японії освітньої системи стосовно міжнародного кримінального права. МКС розглядає можливість відкриття офісу в Японії, яка є найбільшою країною-донором організації.

Читайте також: Напавши на Україну, рф порушила принципи Хартії ООН – експрокурор Трибуналу з Югославії

Як повідомляв Укрінформ, професор кримінального права та міжнародного публічного права, директор Інституту права міжнародної безпеки, спеціальний радник в Міжнародному кримінальному суді (МКС) Клаус Кресс на Міжнародній конференції “Права людини проти геноциду” заявив, що агресивна війна росії стосується не лише України, а й всієї міжнародної спільноти, яка має спрямувати зусилля на забезпечення справедливості та правосуддя для України.

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила збройну агресію, що триває з 2014 року. російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли мирних українських міст і селищ. Вони розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-