Деокупований Куп’янськ: як на руїни повертається життя

Деокупований Куп’янськ: як на руїни повертається життя

Фотохроніка війни
Укрінформ
Потрощені будинки, магазини, зруйновані мости та напівпорожні вулиці – такий вигляд сьогодні має Куп’янськ на Харківщині, з якого понад місяць тому вигнали російських загарбників.

Як поступово оговтується місто на руїнах, бачив фотокореспондент Укрінформу.

Куп'янськ – другий найбільший залізничний вузол Харківської області (після Харкова), що розташований за 40 км від кордону з росією. Війська країни-агресора захопили місто 27 лютого, ЗСУ визволили населений пункт 10 вересня. До окупації тут проживали понад 27 тисяч осіб. Зараз багато місцевих виїхали на безпечніші території України.

У Куп'янську багато руйнувань, центр фактично знищено – росіяни розбили місто, відступаючи. Серед понівечених споруд – будівля міської ради, на якій уже майорить український прапор. А об скинутий триколор на вході всі охочі мають змогу витерти ноги.

Позаяк усі магазини розбиті, місцеві торгують просто на вулицях. Їжу готують на вогнищах.

Через значні руйнування та розтрощені мережі Куп’янськ, за словами начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, дуже складно підготувати до зими. 

Однак у місті вже вдалося частково відновити електропостачання – світло є у 8 тисяч споживачів. 

Щоб підтримати місцевих, сюди приїхав «Культурний десант» і створив у Куп’янську патріотичні мурали. Рух «Стіни культури», який організувала команда муралістів з Одеси, Харкова, Києва та Рівного, відвідує деокуповані міста, щоб наповнити їх яскравим стрітартом.

Читайте також: Французькі експерти першими дослідили тіла загиблих у Куп’янську

Люди потроху оговтуються після російської ізоляції. Під час окупації ворог запровадив тут свою освітню систему, паспорти рф, заблокував телефонні лінії та українські телеканали. Посприяв цьому і міський голова Куп’янська Геннадій Мацегора, який у перші ж дні повномасштабного вторгнення пішов на співпрацю з військовими рф. Зараз же росіяни майже щодня обстрілюють місто на відстані. Тож місцеві продовжують ховатися у підвалах, імпровізованих укриттях.

Як повідомлялося, під час вересневого контрнаступу ЗСУ деокуповано майже всю територію Харківщини. У звільнених районах області зареєстрували понад 1,6 тисячі воєнних злочинів рф.

Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-