Країни Балтії закликали створити спецтрибунал щодо злочинів рф проти України

Країни Балтії закликали створити спецтрибунал щодо злочинів рф проти України

Заява
Укрінформ
Глави МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс, Латвії Едгарс Рінкевичс, Естонії Урмас Рейнсалу закликали Європейський Союз до зусиль на підтримку прагнення України забезпечити відповідальність росії за її агресію.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на спільну заяву глав МЗС, опубліковану на сайті зовнішньополітичного відомства Литви.

«Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви виступили зі спільною заявою, в якій закликали ЄС разом з міжнародними партнерами допомогти Україні у створенні спеціального трибуналу. Цей трибунал розслідує злочин агресії, заповнить існуючий правовий вакуум і притягне росію до відповідальності перед Україною», – йдеться у вступі до тексту заяви.

Глави МЗС країн Балтії наголосили, що «заснований на правилах міжнародний порядок, який демократичний світ прагне захищати, не може існувати, якщо дії, які найбільшим чином його порушують, — геноцид, воєнні злочини, злочини проти людяності та злочин агресії — залишаться безкарними».

«Нещодавні умисні обстріли житлових будинків, шкіл та дитячих майданчиків, а також цивільної інфраструктури по всій Україні – це лише останній епізод неспровокованої терористичної кампанії росії проти українського народу», – заявили глави зовнішньополітичних відомств.

Читайте також: Парламент Естонії готується оголосити росію країною-спонсором тероризму

Вони також вважають, що оскільки жорстокий напад росії на Україну продовжується, «ЄС має вжити заходів для забезпечення того, щоб пошук справедливості та відповідальності за жахливі злочини росії в Україні був у центрі нашої політики».

Таким чином, створення спеціального трибуналу доповнило б розслідування Міжнародного кримінального суду. У той час як МКС переслідуватиме осіб за воєнні злочини, геноцид і злочини проти людяності, основним обов'язком спеціального трибуналу буде злочин агресії. «Головні натхненники, підбурювачі та посередники цієї кривавої агресії не можуть уникнути правосуддя просто через прогалину в міжнародній кримінальній юрисдикції», — резюмували заявники.

Читайте також: Трибунал для росії - парламент звернувся до ООН, ЄС та Ради Європи

24 лютого росія почала новий етап війни з Україною – повномасштабне вторгнення. Демократичні країни світу запроваджують санкції проти росії та всебічно підтримують Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-