ЗАЕС вдруге за п’ять днів повністю знеструмлена — голова МАГАТЕ

ЗАЕС вдруге за п’ять днів повністю знеструмлена — голова МАГАТЕ

Укрінформ
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька АЕС втратила все зовнішнє живлення вдруге за п’ять днів.

Про це він написав у Твітері, передає Укрінформ. 

«Наша команда на Запорізькій атомній електростанції сьогодні вранці повідомила мені, що станція вдруге за п'ять днів втратила все зовнішнє живлення. Її резервні дизель-генератори тепер забезпечують електроенергією її функції ядерної та фізичної безпеки», - йдеться у дописі.

За словам Гроссі, ця повторна втрата зовнішнього живлення ЗАЕС «викликає глибоку тривогу і підкреслює гостру необхідність створення зони ядерної безпеки та захисту навколо майданчика».

У свою чергу, в Енергоатомі заявили, що сьогодні зранку, 12 жовтня, о 08:59, внаслідок ракетного обстрілу російськими військами була пошкоджена підстанція «Дніпровська» у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750кВ ЗАЕС – Дніпровська.

Читайте також: Енергоатом спростовує брехню, що на ЗАЕС постачається російська електроенергія

Відтак Запорізька АЕС опинилася повністю знеструмленою. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори.

Енергоатом підготував і відправив на ЗАЕС чергову партію дизельного пального. Однак станом на 10:00 російська сторона не пропускає колону автомобілів компанії.

"російські обстріли й пошкодження енергетичної інфраструктури, що пов’язана з роботою атомних станцій, є таким самим проявом ядерного тероризму, як і безпосередні обстріли ЗАЕС, та призводять до таких само наслідків і загроз радіаційної аварії", - стверджують в Енгергоатомі.

Як повідомлялося, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ після переговорів з путіним знову зустрінеться із Зеленським

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі у вівторок зустрівся з президентом рф путіним, після чого упродовж цього тижня знову зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-