Воєнні злочини рф: Поліція розпочала понад 36 тисяч кримінальних проваджень

Воєнні злочини рф: Поліція розпочала понад 36 тисяч кримінальних проваджень

Укрінформ
Наразі поліція розпочала понад 36 тисяч 200 кримінальних проваджень за фактами вчинення воєнних злочинів військовослужбовцями російської федерації та їх посібниками в Україні.

Про це сказала речниця Національної поліції України Мар’яна Рева на пресконференції, під час якої презентували результати дослідження ”Оцінка шкоди, завданої воєнними злочинами росії в Україні”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Лише поліцією розпочато понад 36 тисяч 200 кримінальних проваджень за фактами вчинення воєнних злочинів військовослужбовців російської федерації та їх посібниками”, - зазначила Рева.

Читайте також: Підозру за воєнні злочини в Україні вже оголосили 176 росіянам

Вона також закликала українців звертатися до правоохоронних органів та повідомляти про факти вчинення російськими військовими злочинів.

“Ми б хотіли звернутися до всіх людей, які постраждали внаслідок воєнних злочинів російської федерації - обов’язково потрібно звертатися до поліції, до правоохоронних органів. Якщо ми говоримо конкретно про поліцію, це можна зробити за допомогою звернення на спецлінію 102, це можна зробити у найближчому до вас відділенні поліції. Це можна зробити прямо на місці, якщо є поруч поліцейський. Звертайтеся і кажіть, що ви потерпілі. Це важливо, тому що обов’язково в кожної людини, яка зазнала втрат внаслідок збройної агресії російської федерації, має бути процесуальний статус потерпілої особи, а для того, щоб цей статус був, щоб людина набула цього статусу і надалі ми змогли встановити збитки, якщо ми говоримо про втрату матеріальних цінностей, або збитки, які були завдані по стану здоров’я цій особі, потрібно обов’язково, щоб вона була юридично зафіксована ця особа як потерпіла”, - пояснила Рева.

Читайте також: ​Польща готує експертів, які допомагатимуть правоохоронцям фіксувати воєнні злочини рф

Окремо вона звернулася до осіб, у яких родичі чи знайомі зникли безвісти.

“Ми маємо тенденцію, і бачимо це, що як правило звертаються через соцмережі, залишають свої номери телефонів, залишають всі свої контактні дані. Це дуже небезпечно, тому що, на жаль, користуються ситуацією шахраї, які використовують інформацію і потім просто можуть з людей вимагати гроші за неправдиву інформацію. Тому в першу чергу таки треба обов’язково звертатися до поліції”, - підкреслила речниця Нацполіції.

Читайте також: У звільненому селищі на Харківщині знайшли відділ поліції, який росіяни перетворили на катівню

Вона наголосила, що “саме якісне документування воєнних злочинів, процесуальне оформлення статусу потерпілих осіб, визначення загальної суми збитків - це якраз і буде основою притягнення до відповідальності воєнних злочинців, притягнення до відповідальності російської федерації як основного воєнного злочинця в першу чергу в міжнародних судах”.

Читайте також: Створення трибуналу щодо агресії росії має спиратися на коаліцію європейських країн – експерти

Як повідомлялося, Франція передасть Україні ще одну мобільну ДНК-лабораторію для розслідування воєнних злочинів, вчинених російською федерацією у Харківській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-