Створення трибуналу щодо агресії росії має спиратися на коаліцію європейських країн – експерти

Створення трибуналу щодо агресії росії має спиратися на коаліцію європейських країн – експерти

Укрінформ
Створення спеціального трибуналу для злочину агресії росії проти України має бути результатом спільних зусиль європейських країн, насамперед Німеччини, Франції та Великої Британії.

Про це заявили виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів (ІВА) Марк Елліс та ексзаступник головного прокурора у Трибуналі щодо колишньої Югославії Девід Толберт у Києві під час конференції «Відповідальність росії за злочини в Україні: інституції, процедури та роль юристів», передає Укрінформ.

«Будь-який заново створений трибунал ґрунтується на довірі, тому це мають бути країни, які є основними гравцями на міжнародній арені, і в Європі це насамперед Німеччина, Франція і Британія», - сказав Елліс. Далі, на його думку, підтримка ідеї трибуналу має розширитися на інші країни, аби забезпечити легітимність цієї нової інституції. Водночас експерт застеріг, що політичною складністю стане небажання деяких провідних держав сприяти створенню такого трибуналу ad hoc як прецеденту, що дасть можливість переслідувати у майбутньому їхніх лідерів.

Читайте також: В ОП закликають світ приєднатися до створення трибуналу проти керівництва росії

За словами експерта, злочин агресії є порушенням фундаментальних принципів міжнародного права, і тому саме на міжнародній спільноті лежить обов’язок притягнути винних до відповідальності. Водночас ідеться про суд над чинним главою держави, який має міжнародний імунітет. «Міжнародні трибунали не визнають міждержавних імунітетів, але це не працює поза цим міжнародним трибуналом. Тому одне з питань – як структурувати цей трибунал щодо злочину агресії росії, аби він переслідував чинного главу держави, не порушуючи цей принцип», - сказав Елліс, який консультував декілька міжнародних трибуналів над воєнними злочинцями.

Толберт під час дискусії неодноразово наголосив на важливості збору доказів воєнних злочинів, які будуть використані як на рівні національних судів в Україні, так і в міжнародних судах. Ідеться про докази як проти рядових виконавців, так і проти вищого керівництва країни-агресора, і такими доказами можуть бути радіоперехоплення, відеофіксація, інсайдерська інформація, документи, покази посадових осіб, які пішли на угоду зі слідством тощо. Важливим є і захист свідків.

Читайте також: В Україні впевнені, що створення міжнародного трибуналу щодо росії неминуче

При цьому ексзаступник прокурора у трибуналі щодо колишньої Югославії вказав на важливість того, щоб докази допомагали пов’язати безпосередніх виконавців злочинів та керівництво росії.

«Розуміння зв’язків між тими, хто видає накази, та політичним лідерством і тим, як воно безпосередньо на місцях призводить до зловживань і злочинів, є базовим для розслідувань та обвинувачення. Ми мали такі докази в трибуналі щодо Югославії і змогли привести свідків, а тому отримали вироки», - стверджує Толберт.

За словами Еліса, при наявності низки варіантів розгляду справ у міжнародних судах «на Україну покладається проведення більшості судових розглядів щодо злочинів, скоєних на її території під час військової агресії». Ідеться про національні розслідування проти нижчої і середньої ланки росіян, причетних до воєнних злочинів. Відповідні розслідування і судові процеси мають відповідати стандартам незалежного і безстороннього правосуддя, наголосив експерт. «Важливо, щоб Україна перед міжнародним товариством була країною, яка може провести ці розслідування відповідно до міжнародних принципів, і під час моїх зустрічей в Україні з представниками урядового і неурядового секторів була визнана важливість цих вимог», - повідомив Елліс.

Толберт радить рухатися у декількох напрямках розслідування через міжнародне правосуддя, проте зважувати на наявні ресурси, вкладення і вартість тих чи інших кроків перед тим, як створювати ще одну інституцію. Він також радить фокусуватися на тому, щоб притягнути до відповідальності топпосадовців, які є причетними до організації агресії щодо України. «Навіть якщо буде йтися про злочин агресії у спеціальному трибуналі, ми все одно говоримо про злочин індивідів. путін зіграв ключову роль у ініціюванні, підготовці, плануванні і контролі над актом агресії, але це вимагає ретельної доказової бази. Недостатньо сказати «я думаю, що він це зробив», - додав Елліс, назвавши створення трибуналу «надскладним».

Читайте також: Воєнні злочини в Україні: дипломат назвав три варіанти створення трибуналу над рф

Наразі проєкт ІВА зі збору доказів EyeWitness нараховує понад 20 тисяч фото і відеодоказів воєнних злочинів. За словами Елліса, відвідування звільнених територій свідчить про злочини проти людяності. «Ціллю атак були цивільні люди і цивільні об’єкти. Це є порушенням основних принципів міжнародного права, і це порушує питання не тільки про воєнні злочини, але й про злочини проти людяності. Саме тому збір цих доказів є дуже важливим», - наголосив експерт.

У конференції «Відповідальність росії за злочини в Україні: інституції, процедури та роль юристів» взяли участь голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко, голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, очільник Комісії з питань правової реформи при Президентові України Сергій Іонушас, народний депутат Сергій Власенко, член президентської Робочої групи з опрацювання питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України Олег Гавриш, керівник секретаріату Офісу Уповноваженого з прав людини Роман Романюк, виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів Марк Елліс, ексзаступник головного прокурора у трибуналі щодо колишньої Югославії Девід Толберт, модератор заходу Марина Ставнійчук, ексчленкиня Венеційської комісії. Організатор заходу – Агенція системних комунікацій.

Читайте також: Покарати росію: Зеленський утворив робочу групу щодо створення трибуналу

Як повідомлялося, у вересні під час зустрічі з заступником керівника Офісу Президента України Андрієм Смирновим Марк Елліс наголосив, що ІВА підтримує створення міжнародного спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії.

Фото conference.askpr.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-