ЄС спостерігає за війною в Україні через супутникові знімки з надзвичайною деталізацією - Боррель

ЄС спостерігає за війною в Україні через супутникові знімки з надзвичайною деталізацією - Боррель

Укрінформ
Супутниковий центр Євросоюзу дозволяє спостерігати за подіями в Україні «із надзвичайною деталізацією» та надавати нашій державі велику кількість супутникових знімків, що є необхідними для прийняття рішень.

Про це сьогодні у Мадриді під час виступу на церемонії відзначення 30-ї річниці SatCen – Супутникового центру ЄС, та з нагоди презентації нової штаб-квартири цієї установи заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Повний запис виступу Високого представника ЄС оприлюднений на мультимедійному порталі Євросоюзу.

«Важливий вимір (діяльності Центру – ред.), - це розвиток глобального партнерства, зокрема, з ООН, з ОБСЄ, з Організацією із заборони хімічної зброї - для всіх них Супутниковий центр надає інформацію. Наразі Україна, переважно, перемагає, і ми бачимо, що там відбувається, з надзвичайним рівнем деталізації. Це також підтримує дії української влади, які можуть скористатися цими знімками. Ми надаємо їм такі знімки - не скажу, наскільки багато, але багато», - сказав Боррель.

Він наголосив, що Супутниковий центр надає допомогу у впровадженні європейської політики у багатьох напрямках, включаючи охорону кордонів, контроль за екосистемою, конкурентоспроможність та розвиток Європейської космічної промисловості та багато інших. При цьому SatCen відіграватиме дедалі більшу роль у забезпеченні безпеки й оборони ЄС.

«Стратегічний Компас ЄС має окрему главу щодо нової космічної стратегії для безпеки та оборони, яка є незамінною для захисту Євросоюзу, та для надання космічних послуг для нашої економіки та для суспільства. Важливою складовою є стійкість космічної інфраструктури, щоб ЄС міг відповідати на космічні загрози... Супутниковий центр поєднує комерційний доступ до космічних знімків, а також надання країнам-членам знімків спостереження. Це має гарантувати нашу європейську автономію. Тому, що протилежністю до автономії є залежність» – підкреслив Боррель.

Читайте також: Політично росія вже програла війну проти України, програє її й на полі бою – Боррель

«Ми знаємо про нашу залежність від російської енергії. Ми хочемо позбавитися цієї залежності, але при цьому прагнемо не потрапляти в іншу залежність, яка також може підірвати нашу автономію. Супутниковий центр має надати потужні спроможності для забезпечення нашої ланки командування», - додав Високий представник ЄС.

Як повідомлялося, з лютого поточного року, від початку військового вторгнення росії в Україну, Європейський Союз виявив тверду солідарність з Україною, та почав надавати їй суттєву політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-