Новомобілізовані ще більше ускладнять логістику в армії рф - експертка

Новомобілізовані ще більше ускладнять логістику в армії рф - експертка

Укрінформ
Громадяни, яких зараз масово мобілізують у рф, не можуть бути такими ж ефективними на фронті, як регулярна армія, проте легковажити їх появою не можна, і українське військове керівництво це розуміє.

Таку думку висловила заступник голови правління Центру оборонних стратегій, ексзаступниця міністра оборони Аліна Фролова під час експертної дискусії в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“З одного боку, це некваліфіковані військовослужбовці, вони точно не будуть настільки ефективними, як професійна армія, вони точно ще більше ускладнять логістичні процеси в російській армії, тому що ми бачимо, що логістика в них не справляється уже з тією кількістю, яка є, і з тими проблемами, які є. Кількість жертв серед них буде значною, але це все одно великі цифри, і до цього треба готуватися - готуватися з точки зору військового підходу, готувати, можливо, резерви з нашого боку, збільшувати кількість озброєння, збільшувати кількість допомоги”, - переконана Фролова.

Водночас вона висловила впевненість, що українське військове керівництво розуміє ситуацію.

Читайте також: Кримчан інформують про можливості зв’язатися із ЗСУ

При цьому, на думку Фролової, росія може здійснювати необмежену мобілізацію, “потенційно це може бути мільйон і більше”. За її словами, це реалізується під псевдореферендуми на тимчасово захоплених українських територіях, щоб 30 вересня оголосити про їх анексію, задекларувати можливість використання ядерної зброї, про що раніше говорив путін. І велика кількість мобілізованих потрібна буде для того, щоб утримувати ці території і лінію фронту, вважає експерт.

“Явно цей мільйон і ядерні погрози є, умовно кажучи, однією ланкою в цій усій історії, щоб намагатися виторгувати якусь передишку”, - додала вона.

Своєю чергою виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко підкреслив, що процеси щодо мобілізації й можливої анексії захоплених територій України почали різко прискорюватись після самаркандського саміту ШОС, коли “щось відбулося в елітах рф”.

Читайте також: росія може використати мобілізацію для посилення росгвардії - міноборони Британії

“Що саме, поки що сказати складно, але за певними опосередкованими речами можемо говорити, що на цей момент путін де-факто перестав бути альфа-самцем, який одноосібно приймає усі найскладніші рішення в росії. Зараз ми маємо справу з таким собі “колективним путіним”, до якого, судячи з усього, точно належить патрушев і брати ковальчуки”, - сказав Денисенко.

Водночас експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара, говорячи про росіян, які тікають з рф за кордон, зауважив, що ці люди мають бути “дестабілізуючим фактором” всередині російської федерації і протистояти мобілізаційним процесам, або ж у разі відправки на фронт здаватися в полон українським військовослужбовцям.

Як повідомлялося, 21 вересня президент рф володимир путін оголосив, що підписав указ про часткову мобілізацію. Міністр оборони рф сергій шойгу повідомив, що в межах часткової мобілізації будуть призвані 300 тисяч резервістів. Пізніше з'явилася інформація, що у засекреченому сьомому пункті відповідного указу путіна зазначено іншу кількість мобілізованих - 1-1,2 млн осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-