Обмін командирів «Азову» в Туреччині відбувся після передачі росії Медведчука - посол

Обмін командирів «Азову» в Туреччині відбувся після передачі росії Медведчука - посол

Укрінформ
Обмін п’ятьох звільнених із російського полону командирів полку «Азов» відбувся в Анкарі після процедури перевірки та ідентифікації осіб, а також після фізичної передачі рф Віктора Медведчука.

Про це в коментарі Укрінформу розповів посол України в Туреччині Василь Боднар.

«Двісті наших людей були обміняні на кордоні (України і рф – ред.), п’ятеро в Туреччині і ще десять - в Саудівській Аравії. У Туреччині обмін відбувався в Анкарі й передача п’ятьох наших захисників відбулася після процедури перевірки та ідентифікації осіб, а також після фізичної передачі Медведчука», - зазначив Боднар.

За словами дипломата, обмін здійснювався на чотирьох локація, йому передувала багатоденна й напружена робота.

«Зазначені обміни координує глава Офісу Президента Андрій Єрмак. В Анкарі цю операцію забезпечували особисто міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та керівник Головного управління розвідки МО Кирило Буданов та їх команди. Обміну передувала багатоденна, напружена робота, були й складні моменти, які, можливо, колись будуть розкриті загалу. Процес був цілком утаємничений і залучалися різні посередники, насамперед Туреччина та Саудівська Аравія», - сказав посол.

Читайте також: Ми не зупинимося, поки не повернемо всіх наших героїв – Єрмак

Боднар пояснив, що деталі не розголошували, аби в останній момент не зірвати обмін.

«Враховуючи наскільки в росії демонізували «Азов» та захисників Маріуполя загалом, то можна уявити, наскільки важливим було для путіна повернути Медведчука і зробити крок, що якимось чином показує і готовність до переговорів. Нинішній обмін - це результат реалізації домовленостей Президента України Володимира Зеленського та Президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Це важка праця цілої команди переговірників і посередників. Але це також і наслідок нашого контрнаступу», - зауважив дипломат.

Боднар також вважає, що обмін полоненими, який відбувся майже одночасно з оголошенням часткової мобілізації в рф, вказує на нестабільність ситуації в самій росії, говорить про невпевненість її керівництва у подальших кроках.

Читайте також: Процес обміну наших громадян з рф надалі ставатиме ефективнішим - Лубінець

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців. При цьому звільнені п'ять командирів «Азову» перебуватимуть до кінця війни у Туреччині.

російській стороні повернули підозрюваного у державній зраді народного депутата Віктора Медведчука та ще 55 військових рф.

Фото: МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-