Повний список 215 захисників України, звільнених з російського полону

Повний список 215 захисників України, звільнених з російського полону

Фото
Укрінформ
Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими опублікував повний список осіб, яких вдалося повернути з російського полону в результаті обміну 21 вересня.

Документ оприлюднено на сайті штабу, повідомляє Укрінформ.

"Зусиллями Президента України Володимира Зеленського, керівника Офісу президента Андрія Єрмака та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими додому повернулися 215 наших оборонців", - ідеться в повідомленні штабу.

Зазначається, що серед українських воїнів, яких вдалося визволити з полону держави-агресора, — Герої України Денис Прокопенко (“Редис”) — командир Окремого загону спеціального призначення “Азов”, Євгеній Бова — командир Першого окремого батальйону морської піхоти, Лев Пашко — командир роти “Азову”.

Читайте також: Зеленський поспілкувався зі звільненими з полону командирами-«азовцями»

Звільнено з полону також Сергія Волинського (“Волину”), в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослава Паламара, заступника командира полку “Азов” по роботі з особовим складом, Дениса Шлегу, командира 12-ї бригади оперативного призначення ім. Дмитра Вишневецького, Олега Хоменка, командира комендантської роти, який безпосередньо здійснював командування обороною “Азовсталі”, Дмитра Козацького, старшого солдата, фото та відео якого з “Азовсталі” облетіли весь світ.

Додому їде також знаменита “Пташка” Катерина Поліщук — парамедик-доброволиця Національної гвардії України, яка своїм співом підтримувала бойовий дух воїнів у підземеллях “Азовсталі”.

Читайте також: Президент: Сьогодні у нас 215 хороших новин – ми повертаємо додому наших людей

Повертається Мар’яна Мамонова, 30-річна військова лікарка, капітан медичної служби, чка перебуває на останніх місяцях вагітності.

Серед звільнених — військовослужбовці НГУ, ВМС України, ЗСУ, ДПСУ, ТрО, НПУ, СБУ, Держмитслужби та ДССТ, а також двоє цивільних.

За даними штабу, 124 захисники, звільнені з полону, належать до офіцерського складу, 89 — до рядового й сержантського складу.

Читайте також: Обмін азовців: керівники ОП, розвідки, МВС і Служби безпеки у четвер розкриють деталі операції

"Цей обмін є найбільшим з 24 лютого. На звільнених захисників та захисниць чекає процес реабілітації, адаптації, відновлення та лікування. Україна робить усе можливе, щоби всі наші воїни якнайшвидше повернулися додому", - додали у Координаційному штабі.

Президент Володимир Зеленський привітав командирів з полку "Азов" із поверненням з російського полону та подякував усім причетним до підготовки й проведення операції обміну.

Спілкування відбувалося у відеоформаті, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Глави держави.

П'ять "азовців" наразі перебувають у Туреччині разом з начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирилом Будановим і міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським.

«Вітаю вас, наших хлопців, наших героїв, із поверненням. Радий бачити кожного після того, як ми були тільки на телефонному зв’язку. Надзвичайно пишаємося тим, що ви зробили для нашої держави. Пишаємося кожним із вас», – сказав Зеленський під час відеовключення зі звільненими захисниками «Азовсталі».

Глава держави запевнив, що нині в Туреччині вони в безпеці, а наступний крок – це їхнє повернення на Батьківщину.

Президент розповів, що нинішню операцію зі звільнення військовополонених готували довго й старанно.

Зеленський висловив подяку Президенту Туреччини, а також усім, хто займався цим питанням з українського боку, зокрема керівнику Офісу Президента Андрію Єрмак, начальнику ГУР Кирилу Буданову, керівнику СБУ Василю Малюку, голові ФДМУ Рустему Умерову, міністру внутрішніх справ Денису Монастирському, а також Дмитру Усову та Дмитру Лубінцю.

«Ми зробимо все, щоб урятувати всіх, хто перебуває в російському полоні. Ми цінуємо кожне життя! Цим ми відрізняємося від ворога», – підкреслив Зеленський.

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців. російській стороні повернули підозрюваного у державній зраді України Віктора Медведчука та ще 55 військових рф.

Фото: СБУ, НГУ, МВС, ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-