Не можна дати росії вкрасти чергову територію – глава МЗС Чехії

Не можна дати росії вкрасти чергову територію – глава МЗС Чехії

Укрінформ
Міжнародна спільнота, ООН не можуть допустити, щоби росія знову вкрала частину території іншої дежави.

Про це заявив на засіданні Ради Безпеки ООН міністерського рівня глава МЗС Чехії Ян Ліпавський, передає кореспондент Укрінформу.

«російська агресія є, ймовірно, найбільш небезпечним викликом глобальному миру за останні десятиріччя. Сьогодні йдеться про Україну, завтра це може бути інша країна», - попередив Ліпавський.

Він згадав серпень 1968 року, коли війська під керівництвом москви окупували тодішню Чехословаччину, подавивши Празьку весну і перетворивши країну в окуповану колонію. Це стало грубим втручанням у внутрішні справи іншої країни.

Зараз розмови точаться про швидку підготовку до «референдумів» в окремих регіонах України, але «росія не обмане міжнародну спільноту та не вкраде знову територію іншої держави», - підкреслив Ліпавський.

Російській агресивній, імперіалістичній політиці, за його словами, треба покласти край. Україна відмовилася стати рабом і мужньо бореться за свою свободу, за світ, де правила захищають мир.

Читайте також: Політично росія вже програла війну проти України, програє її й на полі бою – Боррель

Глава МЗС ЧР сказав, що звірства російських солдатів в українських містах, а також існування так званих «фільтраційних таборів», приводять у шок. Сотні тисяч українців були депортовані в росію, зазначив дипломат. Усі ці злочини мають бути ретельно розслідувані, винні – притягнуті до відповідальності. Чехія вітає місію ООН в Оленівку, понад 40 країн, у тому числі Чехія, залучені до зусиль Міжнародного кримінального суду, який розпочав своє розслідування ще в березні. Прага цілком підтримує роботу цього суду та створення спеціального міжнародного трибуналу для тих, хто чинив злочини проти України. Чеські прокурорські органи зі свого боку розпочали розслідування окремих справ на підставі принципу універсальної юрисдикції, повідомив дипломат.

Ліпавський закликав РБ ООН діяти з метою досягнення миру в Україні, повернення поваги до міжнародного права, захисту жертв і недопущення безкарності винних.

Чехія наразі головує в Раді ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-