«Київський безпековий компакт» може підійти й іншим країнам – Кулеба

«Київський безпековий компакт» може підійти й іншим країнам – Кулеба

Укрінформ
Розроблений Україною механізм гарантій безпеки під назвою «Київський безпековий компакт» стосується не лише України, але є універсальним механізмом, який може враховуватися й іншими країнами.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба під час засідання Ради Безпеки ООН міністерського рівня щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.

"Жодна країна не може змінювати міжнародно визнані кордони силою. росія порушила цей принцип, і тепер загроза війни нависла над головами усіх. Для відновлення міжнародного миру та безпеки потребуються термінові та рішучі заходи", - наголосив він.

Міністр вказав на те, що напередодні Президент України Володимир Зеленський "запропонував мирну формулу, яка включає не лише відповідальність, але й механізм гарантій безпеки, побудований на 51-й статті Статуту ООН".

"Україна розробила Київський безпековий компакт, запропонувавши сучасний багаторівневий механізм гарантій для забезпечення безпеки України до моменту її вступу до НАТО", - зазначив Кулеба.

За його словами, цей документ, утім, "є значно ширшим, ніж засіб, який гарантує лише безпеку України".

"Ми вважаємо, що це – універсальний механізм, який може враховуватися та застосовуватися іншими країнами у контексті зміцнення регіональної та глобальної архітектури безпеки. Україна продовжує роботу з партнерами з метою реалізації бачення Київського безпекового компакту, це – наш вклад у міжнародні мир та безпеку", - сказав міністр.

Читайте також: Кулеба закликає країни ООН підтримати створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф

Як повідомлялося, у четвер Рада Безпеки ООН в рамках тижня високого рівня 77-ї сесії Генасамблеї проводить засідання щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-