Норвегія в ООН: росія розпочала війну проти України й має її припинити

Норвегія в ООН: росія розпочала війну проти України й має її припинити

Укрінформ
росія має виконати постанову Міжнародного кримінального суду і негайно припинити розв’язану нею війну проти України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив премʼєр-міністр Королівства Норвегія Йонас Гар Стере під час засідання Ради Безпеки ООН міністерського рівня щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.

"росія повинна виконувати постанову Міжнародного кримінального суду і негайно припинити свою "військову операцію" на території України. росія прийняла рішення щодо початку цієї війни, тепер вона також повинна зробити вибір на користь її припинення. Не може бути якихось розбіжностей між Україною та рф, які можна було б врегулювати воєнним натиском, що триває", - заявив він.

Норвезький прем’єр наголосив, що агресивна війна росії проти України є "грубим порушенням міжнародного права, включаючи Статут ООН, порушенням основного принципу, на якому базується ця Організація – суверенна рівність усіх народів та усіх членів".

Читайте також: Норвегія офіційно зупинила дію угоди про спрощений візовий режим з росією

Стере також прокоментував виступ путіна про оголошення часткової мобілізації в рф, відкинувши твердження очільника кремля про, нібито, якусь загрозу рф з боку Заходу. За його словами, ці путінські твердження не відповідають істині, і насправді "немає ніякої воєнної загрози для росії, як і немає ніяких легітимних чи інших причин для масової мобілізації російських військ".

Також глава норвезького уряду засудив удари російських військ по цивільним об’єктам в Україні та "невибіркове застосування росією зброї вибухової дії для знищення будинків, шкіл та лікарень". Стере наголосив, що усі злодіяння та порушення в Україні мають бути розслідувані, а винні у них притягнуті до відповідальності.

Крім того, прем’єр-міністр Норвегії засудив плани рф з проведення так званих "референдумів" на окупованих територіях України. "Ці так звані "референдуми" йтимуть у порушення міжнародного права, і це стане явним порушенням Статуту ООН. Вони не матимуть юридичної сили та легітимності, і жодним чином це не відобразиться на суверенітеті України у міжнародно визнаних кордонах. Давайте чітко про це скажемо", - заявив він.

Читайте також: Норвегія передасть Україні протитанкові ракети

Стере також підкреслив, що Норвегія продовжить підтримувати Україну у її самообороні та відбитті російської агресії.

"Воєнна агресія росії – це напад не лише на Україну, а й на принципи та цінності Статуту ООН. Український народ віддає свої життя, відстоюючи ці універсальні цінності та свою незалежність. І він може розраховувати на подальшу підтримку Норвегії у цій боротьбі", - сказав він.

Читайте також: Норвегія в ООН закликала світ допомогти у відбудові України

Як повідомлялося, у четвер, Рада Безпеки ООН в рамках тижня високого рівня 77-ї сесії Генасамблеї проводить засідання щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.

Фото: tv2.no

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-