Пекін наполягає на мирному діалозі між Києвом і москвою

Пекін наполягає на мирному діалозі між Києвом і москвою

Укрінформ
Китай продовжує називати розв’язану росією війну проти України «конфліктом» і закликає до мирних переговорів між сторонами.

Позицію офіційного Пекіна та «4 пропозиції» озвучив на засіданні Ради безпеки ООН міністерського рівня член Держради КНР, міністр закордонних справ Китаю Ван Ї, передає кореспондент Укрінформу.

Першою пропозицією Китаю є діалог і переговори.

«Головним пріоритетом сторін є відновлення діалогу без будь-яких попередніх умов, бути відданими переговорам, включити в перемовини обґрунтовані безпекові занепокоєння і покласти на стіл можливі варіанти, щоби переговори могли принести мир», - перелічив Ван.

Другим пунктом є пропозиція до сторін «конфлікту» демонструвати стриманість та уникати збільшення напруженості, і до всіх країн - працювати над деескалацією. Міжнародна спільнота повинна відігравати конструктивну роль для створення умов для політичного вирішення, заявив китайський політик.

Щодо безпеки ядерних об’єктів він закликав запобігти будь-яким інцидентам. Пекін підтримує МАГАТЕ у її позиції і роботі, сказав він.

По-третє, за словами глави МЗС Китаю, необхідно дотримуватися міжнародного гуманітарного права та не допускати злочинів проти цивільних осіб і інфраструктури, мінімізувати втрати серед мирного населення. Розслідування злочинів проти міжнародного гуманітарного права мають бути «неупередженими та об’єктивними, базуватися на фактах, а не на допущенні провини, а також не бути заполітизованими», - сказав він і закликав структури, які займають розслідуваннями, до «нейтральності».

Четверта пропозиція стосується енергетичного та зернового ринку і необхідності його стабілізації. У цьому контексті представник КНР згадав «довільні та односторонні санкції», від яких не повинні страждати інші країни.

Загалом Китай наполягає, що «треба поважати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн, дотримуватися принципів і цілей Хартії ООН, серйозно брати до уваги обґрунтовані безпекові занепокоєння всіх країн, підтримувати всі зусилля, які допомагають вирішенню криз».

Завершив свій виступ Ван Ї словами про те, що РБ ООН у питанні України має дотримуватися «принців об’єктивності та неупередженості» та пропонувати інструменти медіаторства для політичного вирішення ситуації, докласти всіх зусиль для примирення сторін і зупинення вогню.

Читайте також: Після заяв путіна Китай запевнив у незмінності своєї позиції щодо суверенітету України

Як повідомлялося, росія 24 лютого розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-