Багатьох зі звільнених з російського полону захисників тримали в «одиночках» - омбудсмен

Багатьох зі звільнених з російського полону захисників тримали в «одиночках» - омбудсмен

Укрінформ
Дуже багатьох наших хлопців та дівчат росіяни тримали в одиночних камерах, і це видно навіть по їх обличчях.

Про це в ефірі українських телеканалів поінформував Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми побачили, що дуже багатьох з наших хлопців і дівчат тримали в одиночних камерах. Я вчора спілкувався з двома хлопцями з Азову, які мене дуже добре знають, і я одного навіть не впізнав – він до цього важив 140 кг. А вчора я побачив хлопця, який важить, не знаю, 70-75 кг. Він казав, що йому важко навіть розмовляти, бо він весь цей час ні з ким не розмовляв, він сидів у одиночній камері», - сказав Лубінець.

За інформацією омбудсмана, українцям у полоні росіян дуже мало давали їжі і практично не давали засобів особистої гігієни. «Зокрема, я їх чітко ідентифікую: ті, хто заросли сильно, з такими великими бородами – це автоматично хлопці, яких тримали в одиночках», - уточнив він.

Читайте також: Чим більше полонених загарбників, тим більше шансів, що всі наші повернуться додому - Резніков

За словами Лубінця, українських полонених у середу перед обміном тримали шість годин із зав’язаними скотчем очима: «Тобто, знаючи, що вже їх віддають (наших громадян – ред.), їх все одно (росіяни – ред.) тримали в автобусах із замотаними очима і нікуди не випускали. Тільки після того, як розпочався процес (обміну – ред.), пізно ввечері, їм нарешті дозволили зняти ці пов’язки».

Як уточнив Уповноважений ВРУ з прав людини, натомість полонені росіяни, коли їхали на обмін, сиділи в автобусах з відкритими обличчями, вони розуміли, що їх повертають у рф, і навіть певним чином були розслаблені.

«На мій погляд, ми маємо так ставитися до російських військовополонених. Ми показуємо приклад, щоб весь світ розумів, що ми відрізняємося від рф. Їм (полоненим росіянам – ред.) була надана меддопомога, їх дійсно нормально забезпечували, харчували. Навіть коли з ними медик прощалася, то вони їй аплодували. І можливо, багато з них саме тому, на мій погляд, переконливо казали, що ніколи тепер не підуть проти України воювати», - розповів Лубінець.

Читайте також: Кулеба - про звільнених військовополонених: Їхньою відвагою захоплюється увесь світ

Він зазначив, що Україна вкотре привертає увагу всього світу до того, що з військовополоненими потрібно поводитися гідно, і таке ставлення необхідно вимагати від обох сторін війни. Україна цього дотримується.

"Саме тому у мене дуже багато питань до діяльності МКЧХ, ООН. Їх мандат має змушувати рф виконувати Женевські конвенції. Вони, у тому числі, були присутні під час виходу з Азовсталі наших героїв, з Маріуполя. І вони відповідно до своїх мандатів брали на себе зобов’язання це перевіряти і за цим стежити, моніторити ситуацію. Ми побачили, що це взагалі не відбувалося», - сказав чиновник.

Лубінець заявив, що, окрім привітань, у нього першим запитанням було, чи побачили звільнені українські полонені за цей час хоча б раз представника МКЧХ.

«Жодного разу жоден з військовополонених, яких ми вчора звільнили, не бачив представників МКЧХ. Оце є порушення, і, на мій погляд, це вже є і невиконання мандата міжнародної відомої організації. Ми маємо теж про це казати публічно», - зазначив посадовець.

Читайте також: Серед звільнених з полону іноземців є ті, кому росіяни винесли смертні вироки — омбудсмен

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців. Натомість російській стороні повернули підозрюваного у державній зраді колишнього народного депутата України Віктора Медведчука та ще 55 військових рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-