Науседа: рф веде геноцидну війну проти України

Науседа: рф веде геноцидну війну проти України

Укрінформ
Президент Литви вважає нетерпимою ситуацію, коли постійний член Радбезу ООН веде війну на завоювання та знищення сусідньої країни. Він закликав створити суд для розгляду воєнних злочинів росії.

Про це Гітанас Науседа заявив під час виступу на Генасамблеї ООН, повідомляє Укрінформ.

«Як ми можемо терпіти те, що постійний член Ради безпеки ООН веде геноцидну війну на завоювання та знищення? Країна жорстоко зневажає світовий лад, заснований на правилах. Країна, дії якої ускладнюють підтримку миру та безпеки на всій планеті», - сказав литовський лідер.

За його словами, «за маскою енергетичної наддержави ховається небезпечна імперська держава, яка намагається окупувати та анексувати своїх сусідів». При цьому росія шукає причини, які б виправдовували цю анексію. Для цього москва переписує історію, використовує економічний та енергетичний шантаж, поширює дезінформацію та займається пропагандою.

Президент Литви наголосив, що кожен член ООН повинен поважати правила міжнародного порядку, «які ми створювали десятиліттями». Відповідно, міжнародне співтовариство має вирішити, що є терпимим, а що - ні, і які «червоні лінії були перетнуті».

Читайте також: Радбез ООН має обмежити право вето «у разі масових злочинів» - Макрон

Науседа нагадав, яких страшних втрат було завдано українському народу за сім місяців повномасштабної війни, розв'язаної росією. «Багато тисяч людей було замучено, вбито. Мільйони були переміщені або змушені залишити рідну країну. Однак ця війна не зламала волю мужнього українського народу захищати свою країну. Вона не зменшила їхнього бойового духу. Різанина в Бучі та Ізюмі не поставила їх на коліна», - упевнений лідер Литви.

Він відзначив, що, надихаючись героїчною боротьбою українців за свободу та демократичні цінності,  «міжнародна спільнота має грати ще активнішу роль, щоб зміцнювати українську стійкість, протистояти цим труднощам».

Порушення росією основних принципів ООН почалися не 24 лютого, нагадав Науседа, - «руйнівні дії підривали міжнародну безпеку багато років». Зокрема, було порушено суверенітет Грузії та Молдови.

Читайте також: Безвідповідальна ядерна риторика рф суперечить її зобов'язанням - Науседа

Страждання українського народу посилюються діями поплічника росії – білоруського режиму. «Він дозволяв здійснювати військові напади зі своєї території. Він продовжує надавати підтримку наступальним операціям проти України. На жаль, він віддав національний білоруський суверенітет своєму великому сусідові», - сказав Науседа.

На його переконання, міжнародне співтовариство зобов'язане консолідувати зусилля, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у злочинах, скоєних на війні проти України. «Литва й надалі використовуватиме механізми притягнення до відповідальності за масові звірства, які відбуваються на території України. Я закликаю світову спільноту скликати спеціальний суд для розгляду військових злочинів. Крім того, необхідно виробити механізм відшкодування збитків жертвам цих злочинів», - підкреслив президент Литви.

Як повідомлялося, 20 вересня розпочалися загальні дебати 77-ї сесії Генасамблеї ООН, де виступають лідери держав, глави урядів, керівники зовнішньополітичних відомств країн-членів. 

Фото: lrp.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-