Зеленський – про катування та авіаудари в Ізюмі: Не знаю, скільки тисяч там загинули

Зеленський – про катування та авіаудари в Ізюмі: Не знаю, скільки тисяч там загинули

Відео
Укрінформ
У деокупованому Ізюмі Харківської області продовжують знаходити поховання закатованих людей, а також розпочинають процес пошуку загиблих під завалами будинків, знищених внаслідок російських авіаударів.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю Reuters, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В Ізюмі на сьогодні знайдено 450 загиблих, захоронених людей. Але є ще окремі захоронення багатьох закатованих людей – цілими сім‘ями на тих чи інших територіях. Усе це в Ізюмі, в ямах… Просто кинуті люди", – сказав глава Української держави, зазначивши, що наразі триває слідчий процес.

Читайте також: Ізюм – зруйнований і закатований

Окрім того, він розповів, що багато людей загинули внаслідок російських авіаударів. За словами Зеленського, зараз розпочинаються пошуки під уламками знищених будівель. "Ми будемо свідками масового катування людей росією. І я не знаю, скільки тисяч людей там загинуло", – додав Президент України.

Він назвав дії російських військових терористичними та звернувся до світової спільноти з вимогою визнати росію державою-терористом або спонсором тероризму.

"Я би дуже хотів, щоб Сполучені Штати зараз жорстко відреагували як лідери демократії у світі і як лідери в підтримці України. Я би хотів, щоб Конгрес США підтримав нашу пропозицію визнати росію терористами. Ми не просимо визнати людей терористами. Ми просимо визнати терористів терористами. Вони такі і є. Вони це зробили", – наголосив Зеленський.

Глава Української держави констатував, що на деокупованій території Харківщини зафіксовано конкретні воєнні злочини російської федерації. У цьому контексті він поінформував, що слідчі дії Україна проводить спільно з міжнародними експертами та прокурорами.

На переконання Зеленського, ні в кого немає сумнівів у тому, що винна росія.

Читайте також: Maxar показала супутникові знімки масового поховання біля Ізюма

Як повідомляв Укрінформ, 6 вересня Президент України Володимир Зеленський заявив, що на місці масового поховання у визволеному Ізюмі виявлені понад 400 тіл, зокрема з ознаками тортур. Серед виявлених загиблих є діти та військові Збройних сил України.

Станом на 16 вересня на звільнених від росіян територіях Харківської області правоохоронці виявили 10 катівень, шість із них – у місті Ізюм.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-