На деокупованій Харківщині виявили 10 катівень, шість із них – в Ізюмі

На деокупованій Харківщині виявили 10 катівень, шість із них – в Ізюмі

Укрінформ
На деокупованих територіях Харківської області правоохоронці виявили 10 катівень, шість із них – в місті Ізюм.

Про це повідомив в ефірі національного марафону «Єдині новини» голова Національної поліції України Ігор Клименко, передає кореспондент Укрінформу.

«Десять катівень на деокупованих територіях Харківської області встановлені на даний момент. Шість – це місто Ізюм, у місцях дислокації збройних сил рф, де перебували військовослужбовці росгвардії, працівники фсб, представники поліції рф – «СОБР» та інші підрозділи. Дві катівні на території міста Балаклія. Одна катівня в селі Граково Чугуївського району і одна катівня в місті Вовчанськ. Ми точно знаємо, що там катували людей, і маємо вже інформацію про загиблих там», - сказав Клименко.

Читайте також: Під час окупації Балаклії росіяни облаштували катівню у відділі поліції

За його даними, в Ізюмі катівні розміщувалися на території районної адміністрації, місцевої поліції, в будівлі СБУ, прокуратури, центру надання адміністративних послуг і військкомату. У Балаклії – в будівлі поліції, в ізоляторі тимчасового тримання, будівлі друкарні. У Вовчанську – на території агрегатного заводу.

За даними Клименка, вже підтверджено загибель від тортур 40-річного чоловіка з Балаклії. «Це місцевий аграрій, якого закатували до смерті. Його задавили зашморгом», - повідомив голова Нацполіції.

Правоохоронці звільнили з катівні громадян Шрі-Ланки, яких схопили під час спроби пробратися до Харкова. «У місті Вовчанськ перебували сім громадян Шрі-Ланки, які були студентами Куп’янського медичного коледжу. Після того, як окупанти зайшли до міста, вони намагалися вийти до Харкова. Їх затримали та помістили в камеру у Вовчанську, катували. Виривали плоскогубцями нігті. Всі знаходяться в емоційно нестабільному стані. Ці люди кілька місяців перебували у застінках», - сказав Клименко.

Він зауважив, що в карцерах, зокрема, в Балаклії утримувалися й жінки. «Вісім жінок на десяти квадратних метрах. На бетонній підлозі, без засобів особистої гігієни. Жінок принижували. Чоловіків катували струмом, оголені дроти намотували на руки, підключали до відповідних пристроїв», - зазначив Клименко.

Читайте також: Катівні знайшли в низці населених пунктів Харківщини

Загарбники тортурами намагалися дізнатися інформацію про дислокацію українських військ, можливі ДРГ і «сплячі» групи на захоплених територіях, а також про учасників АТО.

Людей катували і утримували різну кількість часу – 3 дні, тиждень, біля двох місяців.

Як повідомлялося, завдяки контрнаступу українських військових із початку вересня звільнено 8500 кв. км території Харківщини з 388 населеними пунктами. За даними ОВА, захопленими залишаються тільки 6% області (з 32%). Операція зі звільнення Харківщини триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-