На Харківщині звільняють населені пункти, у Херсоні ворог посилює присутність – Генштаб

На Харківщині звільняють населені пункти, у Херсоні ворог посилює присутність – Генштаб

Укрінформ
Збройні сили України вдарили по двох пунктах управління та восьми районах зосередження живої сили й військової техніки російських загарбників, визволення населених пунктів у Харківській області та на Південнобузькому напрямку триває, у Херсоні ворог намагається посилити свою присутність за рахунок переміщення резервів.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє у Фейсбуці.

Так, за даними Генштабу, станом на 18:00 10 вересня, війська російської федерації продовжують зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених територій та зриві наступу Збройних сил України на окремих напрямках.

Ворог веде повітряну розвідку, продовжує здійснювати вогневе ураження позицій українських підрозділів, вживає заходів щодо відновлення втраченого положення, з цією метою переміщує свої війська. Зберігається загроза авіаційних і ракетних ударів по всій території України.

Протягом доби загарбники завдали 9 ракетних та 10 авіаційних ударів по військових і цивільних об’єктах України. Зокрема, від ворожого вогню постраждали Славгород, Велика Писарівка, Великі Проходи, Авдіївка, Сіверськ, Костянтинівка, Бахмут, Невельське, Мар’їнка, Велика Новосілка, Дніпро, Нескучне, Вільне Поле, Полтавка, Малі Щербаки, Миколаїв, Білогір’я, Сухий Ставок та Брускінське.

Читайте також: росіяни обстріляли Вугледар, Авдіївку та інші громади Донеччини, загинула людина

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. За інформацією Генштабу, з метою підтримання військ збройних сил республіки білорусь у боєготовності вкотре продовжений термін навчань.

На інших напрямках ворог обстрілював військову та цивільну інфраструктуру з танків, бойових машин, мінометів, ствольної й реактивної артилерії.

Зокрема, на Сіверському напрямку загарбники завдали ударів неподалік Білопілля та Линового Сумської області, на Харківському напрямку — у районах Лютівки, Тимофіївки, Дементіївки, Прудянки, Золочева, Соснівки, Дуванки, Удів, Костянтинівки, Перемоги, Великих Проходів, Борщової та Замулівки.

На Слов’янському напрямку війська рф обстріляли райони Слов’янська, Долини, Краснопілля, Микільського, Великої Комишувахи, Дібрівного, Карнаухівки, Довгенького та Дмитрівки.

На Краматорському напрямку під ворожим вогнем опинилися райони Серебрянки, Кривої Луки, Рай-Олександрівки, Пискунівки, Сидорового, Сіверська, Івано-Дар’ївки, Роздолівки та Спірного, на Бахмутському напрямку — райони Зайцевого, Миколаївки Другої, Веселої Долини, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Білогорівки та Веселого.

На Авдіївському напрямку російські війська завдали ударів біля Красногорівки, Авдіївки, Опитного, Водяного, Карлівки й Первомайського, на Новопавлівському напрямку — поблизу Мар’їнки, Новомихайлівки, Микільського, Вугледара, Шевченко, Великої Новосілки, Богоявленки, Нескучного та Времівки.

На Запорізькому напрямку ворог ударив по районах Новоандріївки, Гуляйполя, Чарівного, Рівнопілля, Новосілки, Вільного Поля, Червоного, Малинівки, Оріхова, Новополя та Времівки.

На Південнобузькому напрямку загарбники обстріляли райони Степової Долини, Олександрівки, Мирного, Любомирівки, Киселівки, Веселого Кута, Великого Артакового, Благодатівки та Високопілля. Загалом на цьому напрямку артилерійських обстрілів зазнали понад 12 населених пунктів.

Читайте також: росіяни за добу обстріляли шість областей України

"Ворог продовжує зазнавати втрат. Зокрема, у результаті дій Сил оборони на Південнобузькому напрямку, втрати підрозділів 106-ї повітрянодесантної дивізії збройних сил російської федерації тільки за попередню добу склали понад 58 осіб вбитими", — повідомили в Генштабі.

Встановлено, що командування російських військ проводить заходи відновлення боєздатності підрозділів 1-го армійського корпусу за рахунок переведення вцілілого після бойових дій особового складу до інших підрозділів. Зокрема, залишки особового складу від так званого батальйону спеціального призначення “хан” переведені до 9-го полку морської піхоти.

Серед особового складу, який прибуває в Україну на підсилення, зросла кількість самоскалічень. За інформацією Генштабу, російське керівництво постійно шукає нові джерела поповнення резервів. Обіцяючи високе грошове утримання та соціальний пакет, намагається вербувати через групи в соціальних мережах “добровольців” серед відставних військових у Киргизькій республіці.

У звʼязку з наближенням підрозділів Сил оборони в Херсонській області командування російських військ намагається посилити Херсон за рахунок переміщення резервів: у місті фіксуються нові підрозділи противника, військовослужбовці яких погано орієнтуються в місцевості.

Загарбники намагаються вести роботи щодо відновлення руху через міст Каховської ГЕС, ділянка якого знаходиться під вогневим контролем ЗСУ. У Новій Каховці загарбники посилили фільтраційні заходи за участю співробітників федеральної служби безпеки росії — перевіряють мобільні пристрої, шукають громадян, які допомагають ЗСУ. Схожа ситуація, за даними Генштабу, склалася в місті Енергодар Запорізької області.

Повідомляється, що Сили оборони України успішно відбили наступальні дії противника в районах Соснівки, Майорська, Миколаївки Другої, Зайцевого, Веселої Долини, Бахмута, Первомайського та Новомихайлівки.

Читайте також: Десантники опублікували перші кадри наступу своїх підрозділів на Харківщині

Продовжується звільнення населених пунктів, тимчасово захоплених російськими загарбиками в Харківській області та на Південнобузькому напрямку. Зазначається, що з міркувань безпеки офіційна інформація буде надана згодом.

Для підтримки дій наземних угруповань протягом доби авіація Сил оборони України здійснила понад 17 ударів по опорних пунктах та місцях скупчення живої сили й техніки противника, а також складах боєприпасів. Підрозділи протиповітряної оборони знищили безпілотник та збили авіаційну ракету Х-59 у повітряному просторі Дніпропетровської області.

Ракетні війська й артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, вогневого ураження пунктів управління, живої сили та бойової техніки, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника.

За поточну добу в результаті вогневого впливу артилерії завдані ураження по двох пунктах управління, восьми районах зосередження живої сили та військової техніки противника, а також ворожій понтонній переправі.

Як повідомляв Укрінформ, захисники України з 24 лютого по 10 вересня ліквідували близько 52 250 російських загарбників, також знищили 2136 танків, 4584 бойові броньовані машини, 1259 артилерійських систем та іншу техніку ворога.

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-