росія не готова до переговорної позиції України - ОП

росія не готова до переговорної позиції України - ОП

Укрінформ
Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що росія на сьогодні не готова до переговорної позиції України, яка є "абсолютно нормальною".

Про це він сказав у ефірі “Радіо НВ”, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Подоляка, у контексті конкретних термінів, коли можна сідати за стіл переговорів, слід чітко проговорити консенсус, який є у суспільстві.

"У суспільстві є чітке розуміння, що війна має закінчитися правильно - на умовах України та без всяких "Мінських протоколів". Тобто, не може бути ніякої лінії розмежування, не може залишатися на території України кримінальних анклавів, не може залишатися росія на території України, тому що це буде постійна провокація з точки зору продовження з’ясовування стосунків... Тому такий консенсус є", - заявив посадовець.

Водночас, як він наголосив, після масштабних воєнних злочинів, скоєних російської федерацією, "до цього консенсусу додалося ще дещо - що ми маємо взяти з росії велику суму боргів".

"Я маю на увазі суму не в грошах, а щоб вони заплатили за всі ці злочини конкретно або великими термінами юридичними, або закінчила існування певна кількість людей на полі бою. Оцей консенсус існує”, - заявив радник керівника ОП.

Він наголосив, що переговорні позиції України неодноразово озвучував Президент.

“Ми їх формулюємо так: будь ласка, залиште всю нашу територію, відведіть усі війська не до умовних кордонів на 23 лютого, а повністю на кордони, міжнародно визнані в 1991 році, в тому числі півострів Крим, знищте всі свої незаконні будівництва, у тому числі так званий Керченський міст, після цього ми сідаємо за стіл переговорів", - заявив Подоляк.

За його словами, українська сторона готова проговорити три речі: "Перше - репарації з точки зору всіх втрат, яких Україна зазнала. Друге - це як ми існуємо, співіснуємо, оскільки ви (росія - ред.) є сусідами, з точки зору безпеки для України. І третє - це певна юридична відповідальність, яку має нести ряд людей, у тому числі з російським громадянством, які скоїли злочини в Україні".

Читайте також: В ОП відкидають пропозицію про посередництво Берлусконі й Меркель - не мають довіри й авторитету

Водночас радник глави ОП наголосив, що "сьогодні росія ще не готова до абсолютно нормальної переговорної позиції України”.

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня в Стамбулі відбувся раунд переговорів між українською та російською делегацією. Після нього українська делегація виступила з низкою пропозицій для припинення російсько-української війни, серед яких – підписання міжнародного договору про гарантії безпеки України. Це був останній очний етап переговорів.

Читайте також: Україна продовжить вимагати, щоб рф визнали державою-спонсором тероризму – Кулеба

Пізніше переговорний процес було зупинено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-