Минуло 40 днів від теракту в Оленівці: родичі полонених обурені відсутністю належної реакції світу

Минуло 40 днів від теракту в Оленівці: родичі полонених обурені відсутністю належної реакції світу

Укрінформ
Минуло 40 днів від теракту в Оленівці, де загинули та отримали поранення українські військовополонені, але належної реакції цивілізованого світу на цей злочин досі не відбулося. Родичі військовополонених нічого про своїх близьких не знають.

Про це заявили родичі військовополонених колонії в Оленівці на брифінгу в медіацентрі Україна - Укрінформ.

Так, матір військовополоненого Наталя Кравцова нагадала, що за інформацією, яку оприлюднили російські ресурси, вночі 29 липня від теракту в Оленівці «загинули та отримали поранення до 200 українських полонених».

«На думку міжнародних експертів і криміналістів, людей підірвали зсередини, про що свідчать перші відео і фото з місця цієї трагедії. Захисників Азовсталі, яких ворог не зміг подолати в бою, він катував та підло і жорстоко вбив. Але належної реакції цивілізованого світу на цей злочин досі не відбулося. 40 днів реакції нема», - сказала Кравцова.

Її підтримала дружина полоненого «азовця», керівник ГО «Жінки зі сталі» Наталя Зарицька.

«Саме в цій колонії знаходився і мій чоловік. І мені невідомо, чи живий він. 40 днів. І за цей час ми не отримали відповіді на жодне питання: хто загинув, хто поранений, яка точна кількість жертв та постраждалих. Усупереч нормам міжнародного гуманітарного права до українських військовополонених не було допущено представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ)», - заявила Зарицька.

Вона підкреслила, що родичам полонених більше несила чути, що російська федерація блокує доступ до наших військових.

«Той факт, що МКЧХ час від часу робить заяву, що не може дістатися до табору в Оленівці, нас просто вбиває… Ворог влаштовує варварські видовища, демонструючи свою безкарність та презирство до загальноприйнятих правил співіснування», - наголосила дружина бійця.

Мати військовополоненого Кравцова підкреслила, що цей теракт також був спрямований проти рідних українських бійців, які всі 40 днів перебувають в інформаційному вакуумі про долю своїх близьких. Вона додала, що всі вони «живуть кожен у своєму особистому пеклі, помираючи кожен день», тому що інформації про рідних жодної на сьогодні нема.

Читайте також: Червоний Хрест уже місяць не допускають до місця трагедії в Оленівці

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії в окупованому російською армією селищі Оленівка на Донеччині внаслідок вибуху була зруйнована будівля, де утримувалися виведені із маріупольського меткомбінату «Азовсталь» українські військові. Багато військовополонених загинули та отримали тяжкі поранення.

За інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець припускає, що росія пустить представників ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста на місце страти полонених “азовців” у колонії в Оленівці на Донеччині, коли приховає там усі сліди злочину.

Фото: Євген Котенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-