росія може пустити ООН і Червоний Хрест в Оленівку, коли приховає сліди злочину - омбудсмен

росія може пустити ООН і Червоний Хрест в Оленівку, коли приховає сліди злочину - омбудсмен

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець припускає, що росія пустить представників ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста на місце страти полонених “азовців” у колонії в Оленівці на Донеччині, коли приховає там усі сліди злочину.

Про це він сказав в інтерв’ю “Голосу Америки”, передає Укрінформ.

“На даний час представники МКЧХ, попри заяви рф, що вони готові надати доступ, не отримали доступу до Оленівки. Така сама ситуація по місії ООН. Напевно, це станеться після того, як вони приберуть усі докази воєнного злочину. На даний час цього не відбувається”, - сказав він.

Омбудсмен зазначив, що, відповідно Женевських конвенцій, кожна сторона конфлікту повинна надавати доступ до військовополонених представникам ООН і МКЧХ, надавати можливість раз на місяць спілкуватися телефоном з родичами і допускати адвокатів. Проте рф усіх цих вимог не виконує взагалі.

“МКЧХ фіксує, що їх не допускають і все... реакції далі — жодної. Та сама організація з ООН.

У нас уже є чотири місії ООН — постійно діюча моніторингова місія ООН в Україні, моніторингова місія ООН щодо збору воєнних злочинів на території України, місія за фактом теракту в Оленівці і четверта — стосовно ситуації на ЗАЕС.

Цей механізм не діє на рф. Їх просто не допускають на тимчасово окуповану територію”, - зазначає Лубінець.

Читайте також: Червоний Хрест уже місяць не допускають до місця трагедії в Оленівці

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії в окупованому російською армією селищі Оленівка на Донеччині внаслідок вибуху була зруйнована будівля, де утримувалися виведені із заводу «Азовсталь» українські військові. Загинули щонайменше 50 військовополонених.

За інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-