Лубінець відреагував на виступ росіянина з черепом у руці, який той назвав останками з «Азовсталі»

Лубінець відреагував на виступ росіянина з черепом у руці, який той назвав останками з «Азовсталі»

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував відео з росіянином ігорем мангушевим, який за інформацією ЗМІ, влаштував стендап із черепом, який нібито належить одному з захисників «Азовсталі».

Відповідну заяву він розмістив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Те, що російська федерація порушує міжнародне гуманітарне право по відношенню до живих - не є секретом, але це ж стається і з мертвими. Через своїх пропагандистів росіяни продовжують дегуманізувати українців, виправдовуючи масові вбивства. Демонстрація «останків» загиблих захисників Маріуполя стала приводом для «стендапу», - зазначив український омбудсман.

Читайте також: Теракт в Оленівці: омбудсмен розповів, де можуть бути тіла загиблих військових

За його словами, єдиною метою таких дій рф є чергове спричинення болю родичам загиблих.

На переконання Лубінця, необхідно не вдаватися до емоцій, а щоденно фіксувати факти воєнних злочинів та повідомляти міжнародну спільноту про порушення.

«Нагадаю, що, коли люди гинуть під час війни, з їхніми тілами потрібно поводитися шанобливо та з гідністю. Останки невідомих осіб мають бути ідентифіковані. Це міжнародні стандарти, виконання яких гарантує, що люди не будуть поповнювати перелік зниклих безвісти», - наголосив він.

Читайте також: Лубінець закликає світ не допустити розстрілів українських військовополонених

Лубінець поінформував, що як омбудсман вже повідомив про це відео керівника групи із встановлення фактів Слідчої комісії ООН щодо України Оле Солванга, та заявив, що звернеться щодо нього до Офісу генпрокурора України.

Раніше ЗМІ поінформували, що у Інтернеті з’явилося відео, як російський найманець ігор мангушев (псевдо «берег») влаштував стендап із черепом. При цьому він заявив зі сцени, що це нібито останки одного із захисників «Азовсталі».

Як повідомлялося, керівник пресслужби полку «Азов» Дмитро Козацький, який разом із побратимами перебуває у російському полоні, зателефонував рідним і повідомив, що живий.

У російському полоні після наказу верховного головнокомандувача припинити оборону Маріуполя та зберегти життя бійців опинилося більш як 2,5 тисяч «азовців».

Читайте також: Зеленський вірить у результат щодо чергового обміну полоненими

Була інформація, що частину полонених українських військових з Маріуполя перевезли в селище Оленівка.

У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще більше 70 зазнали тяжких поранень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-