Шольц - про зброю для України: Ми дивимося, що роблять інші

Шольц - про зброю для України: Ми дивимося, що роблять інші

Укрінформ
Уряд ФРН буде дуже виважено підходити до питання постачання Україні сучасних озброєнь, щоб не допустити подальшої ескалації.

Канцлер Олаф Шольц пообіцяв це співвітчизникам під час «Діалогу з громадянами», який 25 серпня відбувся у Магдебурзі, передає кореспондент Укрінформу.

«Метою залишається, щоб путін не виграв війну, щоб було збережено суверенітет і територіальну цілісність України. Президент США сформулював це досить чітко: він сказав, що не буде постачати зброю, за допомогою якою можна обстріляти територію росії. Я вважаю це принципом, якого ми всі відповідно дотримуємося. І тому ми дивимося, що роблять інші», - сказав Шольц, пообіцявши, що Німеччина діятиме так, аби ця війна не переросла з українсько-російської в «зовсім іншу війну».

Він наголосив, що загарбницька війна росії проти України є порушеннях усіх принципів, які Європа та світ погодили останніми десятиліттями. «Ідеться про те, що не можна міняти кордони за допомогою сили, і ми не почнемо гортати підручники історії, аби з’ясовувати, де проходили кордони 200-300-500 років тому та говорити: це колись належало мені, і я хочу це назад. Якщо всі будуть робити так у Європі або інде у світі, ми матимемо війну ще на пару століть», - заявив Шольц.

Читайте також: Шольц відвідав солдатів ЗСУ, які навчаються у Німеччині

Тому, зазначив він, важливо підтримати Україну та допомогти їй відбити «цей імперіалістичний напад». Саме тому, сказав канцлер, він прийняв рішення відійти від багаторічної політики федерального уряду не постачати зброю в кризові регіони. З початку війни влада вивчає, що може надати із власних запасів, і що може зробити промисловість. Але при цьому Німеччина «ніколи не буде робити односторонніх кроків, завжди орієнтуючись на те, що роблять союзники» і діятиме «виважено та обережно».

На підставі цього Україні були передані системи протитанкового захисту, ППО, боєприпаси тощо.

«Були поставлені і будуть постачатися дуже сучасні системи», - зауважив глава уряду ФРН, згадавши Panzerhaubitze 2000, реактивні системи залпового вогню, зенітні танки Gepard, радари, систему IRIS-T, якої немає поки що навіть на озброєнні Бундесверу, «і за допомогою якої можна захистити таке місто як Одеса». 

Читайте також: Світ ніколи не визнає спроб рф анексувати українські території — Шольц

Коментуючи пропозиції деяких держав заборонити видачу росіянам туристичних віз, канцлер повторив свою позицію – він не підтримує цього, адже «це є війна Путіна», а щодо усіх росіяни, мовляв, «не треба робити такого узагальнення».

Водночас німецький лідер висловив переконання, що путін вважає демократію і свободу «заразним вірусом», який є дуже небезпечним для нього. путін шкодить власному народу. Для нормалізації відносин потрібно, аби російська влада визнала, що вона не має права нав’язувати свою волю, свій «мир» Україні.

«Діалог з громадянами» у землі Саксонія-Ангальт стала другою подібною зустріччю Шольца. Протягом 90 хвилин канцлер відповів на запитання близько 150 людей.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-