The Washington Post назвала прорахунки фсб перед вторгненням в Україну

The Washington Post назвала прорахунки фсб перед вторгненням в Україну

Укрінформ
російські спецслужби, на чолі з фсб, провалили свої завдання в Україні через прорахунки з аналізом ситуації перед повномасштабним вторгненням військ рф.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє американська газета The Washington Post із посиланням на отриманий набір конфіденційних матеріалів, включаючи перехоплені комунікації за участю оперативників російської розвідки, а також детальні інтерв’ю з українськими, американськими та європейськими посадовцями.

По-перше, департамент оперативної інформації фсб, який протягом багатьох років стежив за ситуацією в Україні, так і не зміг зрозуміти, наскільки запекло Україна чинитиме опір та не міг передати таку незручну інформацію президенту росії володимиру путіну.

«Цей департамент запевняв офіційних осіб у москві, що уряд України швидко впаде, і вони зможуть швидко встановити маріонетковий режим в країні», - йдеться в матеріалі.

Також офіцери фсб були настільки впевнені, що швидко захоплять владу в Києві, що останні дні перед вторгненням витрачали на те, щоб облаштувати своє житло в українській столиці.

По-третє, перед повномасштабним вторгненням кремль навіть розширив штат так званого «українського» департаменту фсб.

«Чисельність департаменту зросла з приблизно 30 офіцерів у 2019 році до 160 напередодні вторгнення в Україну», - йдеться у матеріалі.

За даними журналістів, фсб тісно співпрацювала з відомими колабораціоністами та створила щонайменше два проросійські уряди, які б замінили представників української влади після встановлення контролю над Києвом.

«Серед головних союзників фсб були колишній президент України Віктор Янукович, який втік до росії в 2014 році, і олігарх Віктор Медведчук, який став одним із лідерів головної проросійської партії України після встановлення близьких стосунків з путіним. Янукович був у центрі групи, яка зібралася в білорусі на початку березня, ймовірно, щоб повернути владу. Друга група, до якої входили колишні члени партії Януковича, зібралася на території на півдні України, яку на початку війни захопили російські війська», - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що незважаючи на неодноразові невдачі, керівники фсб рф все ще залишаються на своїх посадах, а відомство перегрупували, направивши офіцерів на тримісячну ротацію в регіони, тимчасово окуповані російськими військами.

Читайте також: фсб намагалася встановити «жучки» у кулуарах Ради

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-