росія грає на «ядерних нервах», обстрілюючи території навколо ЗАЕС – Резніков

росія грає на «ядерних нервах», обстрілюючи території навколо ЗАЕС – Резніков

Укрінформ
Українська влада б’є у всі дзвони й просить всю міжнародну спільноту вплинути на росію, щоб в Європі не сталося ядерної катастрофи.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю «Голосу Америки» сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Він заявив, що постійні обстріли міста Енергодар та території навколо Запорізької АЕС - це "провокація і така собі гра росіян на "ядерних нервах" світового суспільства в цілому.

"Нам немає сенсу цього робити, тому що сьогодні ми розуміємо увесь рівень ядерної небезпеки по відношенню до людства. Ми пережили в 1986-му році Чорнобильську трагедію. Саме українці знають, що це за трагедія. Скільки людей загинуло потім від випромінювання. Тому ми б’ємо у всі дзвони і просимо втрутитися не тільки МАГАТЕ, а всю міжнародну спільноту, вплинути, щоб це не було черговою причиною ядерної катастрофи в Європі", - сказав Резніков.

Він додав, що західні партнери довіряють запевненням України не наражати Запорізьку АЕС на небезпеку.

"Але для мене немає поки що жодного приводу вважати, що є десь недовіра до нас. Принаймні жодного запиту, жодної розмови, а я спілкуюся з міністрами оборони всіх дружніх нам країн, їх десь близько 50-ти станом на сьогодні. … Жодного питання на цю тему, яке вони хотіли б прояснити, не звучало", - зазначив глава оборонного відомства України.

Читайте також: Загроза безпеці ЗАЕС залишається, дії росіян передбачити неможливо - Енергоатом

На думку Резнікова, обстрілюючи територію Запорізької АЕС, росіяни намагаються “тримати нас у заручниках застосування ними ядерної зброї у вигляді "мирного атома”.

"Вони спробують технічно, ми це точно знаємо, переключити електроенергію, яка виробляється цією станцією, для подачі її в Крим і відключити повністю від цієї електроенергії вільні території України, підконтрольні уряду. От ті задачі, які вони вирішують, блокуючи цю станцію», - зазначив Рєзніков.

Міністр оборони також висловив сподівання, що українські ЗСУ здатні не дозволити росіянам підключити ЗАЕС до мережі в Криму.

Як повідомляв Укрінформ, ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, тероризують персонал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-