В Оленівці були двічі: у Червоному Хресті розповіли про спроби отримати доступ до полонених

В Оленівці були двічі: у Червоному Хресті розповіли про спроби отримати доступ до полонених

Укрінформ
Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста двічі відвідували колонію в Оленівці Донецької області, де росіяни утримують українських полонених, однак не мали змоги поспілкуватися з ними віч-на-віч.

Про це у коментарі Суспільному повідомив речник МКЧХ Олександр Власенко, передає Укрінформ.

"До деяких людей ми маємо доступ і мали доступ. В Оленівці ми справді були два рази. Після того, як туди було переміщено військовополонених, це було буквально через 2-3 дні після їх перевезення в Оленівку", - сказав Власенко.

За його словами, відвідини були короткими та не повністю відповідали чинним вимогам МКЧХ. "Це не було згідно з усіма нашими правилами, коли ми маємо можливість подивитися всі приміщення, якими користуються військовополонені, поговорити з ними без свідків. Мета цього візиту була просто привезти туди питну воду, щоб забезпечити найнеобхіднішим на перший час", - пояснив речник.

Він зазначив, що Червоний Хрест нині має доступ до деяких військовополонених, намагається тримати на контролі й ситуацію з полоненими в Оленівці.

Читайте також: Бранці Оленівки: родичі живуть надією на обмін

"Що стосується Оленівки, ми, звичайно, хотіли побачити цих людей. З приводу цього ведемо переговори. І в принципі, таким каменем спотикання є те, що ми хотіли побачити людей. Для нас важливо потрапити саме в місце, де вони перебували. Ми хотіли побачити людей, які там були", - зауважив Власенко.

За його словами, полонених в Оленівці можна розділити на три категорії: "Це поранені, люди, які переміщені в медичні установи. І їм надається лікарняна допомога. Друга категорія - це люди, які не постраждали внаслідок цієї трагедії 29 липня. Третя категорія - це тіла загиблих людей, які ми хотіли б також побачити".

Він додав, що МКЧХ має фахівців судово-медичної експертизи, які могли б проаналізувати причини трагедії.

Читайте також: МКЧХ заявляє, що не гарантував безпеку полонених з Азовсталі

Як повідомлялось, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії №210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули понад 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення. За попередніми висновками міжнародних експертів, вибух був наслідком застосування термобаричної зброї, якою користується країна-агресор.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ООН відвідати колонію в Оленівці задля встановлення всіх фактів скоєного російськими військами злочину, а Міжнародний комітет Червоного Хреста - перевірити всіх українських військовополонених.

Читайте також: CNN: Удари з HIMARS по колонії в Оленівці - вигадка росіян

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення МКЧХ відмовили працівникам організації у доступі до військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням положень Женевської конвенції.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш 3 серпня повідомив, що ООН запускає "місію по встановленню фактів" трагедії в Оленівській колонії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-