Українці на захоплених територіях відчувають до росії страх, огиду та ненависть

Українці на захоплених територіях відчувають до росії страх, огиду та ненависть

Опитування
Укрінформ
Мешканці тимчасово підконтрольних російським військам територій України переважно відчувають до рф страх, огиду та ненависть.

Як повідомив у Медіацентрі Україна — Укрінформ директор компанії «Актив груп» Андрій Єременко, про це свідчать результати проведеного цією компанією опитування.

«Які емоції там відчувають? Найбільша емоція – це страх. Тобто, як там вони (загарбники – ред.) не говорять, що звільнили, що прийшли «освободітєлі», але головними емоціями, які відчувають люди, є страх та огида, ненависть», - сказав Єременко, згадавши й про безпорадність, гнів, печаль. Радіють там близько 10% з опитаних.

За його словами, були запитання й щодо зміни добробуту. Якщо росія отримає контроль над областю, то 72,7% учасників дослідження відповіли, що добробут значно погіршиться, 16,7% вважають, що дещо погіршиться, 2% переконані в тому, що їх добробут не зміниться, 3,1% – дещо покращиться, 1,8% – значно покращиться. А 3,7% не змогли відповісти на запитання.

На запитання: «Наскільки, на вашу думку, справедливі та виправдані дії російської федерації у південних та східних областях України? (1 – справедливі та виправдані, 10 – категорично незаконні, несправедливі та невиправдані)?», майже половина опитаних (49,5%) відповіли, що дії категорично незаконні, несправедливі та невиправдані. Чверть респондентів (25,9%) поставили 9 балів з 10 незаконності і несправедливості, 15,6% опитаних поставили 8 балів. Виправдовують дії загарбників 3,1% опитаних, від 2 до 7 балів поставили від 0,2% до 1,5% респондентів.

Учасників дослідження попросили також оцінити обґрунтованість територіальних претензій російської федерації на їх область: 72,7% відповіли, що претензії абсолютно не обґрунтовані, 2% - що претензії скоріше не обґрунтовані. Проте 9,9% вважають претензії росії обґрунтованими, а 15,4% не змогли визначитися з відповіддю. "На тих, кому важко сказати, треба окремо звернути увагу, адже в тих умовах вони переживають страх. Тому з них багато хто відповів так, бо вони бояться», - упевнений директор компанії «Актив груп».

Читайте також: Херсонщину можуть спробувати «приєднати» до рф за результатами «соцопитування» – розвідка

При цьому 6,8%респондентів впевнені, що їх область має бути невід’ємною частиною України; 0,9% – що їхня область має стати незалежною державою або ж частиною нової незалежної держави; 6,8% – за приєднання до російської федерації; 10,3% – все одно, в якій країні буде їхня область, не визначилися з відповіддю 13,6% опитаних.

Відповідаючи на запитання про участь у «референдумі», якби росія проводила його, 81,8% сказали, що не підуть, і лише 9% відповіли, що підуть, не вирішили 9,2% респондентів.

«Ті цифри, які ми отримали в результаті цього дослідження, показують головне - що росіянам немає на що розраховувати на сьогодні в плані референдумів. Їх ніхто не підтримує і ніхто не хоче розколу ані відходу українських територій до якоїсь іншої держави. Взагалі на цей час, наскільки нам відомо, росіяни змінили вже декілька дат цих «референдумів» і потрохи тема референдумів зникає з офіційного порядку денного на окупованих територіях», - переконаний представник Міжнародного центру протидії російській агресії Дмитро Громаков.

Керівниця аналітичних проєктів Міжнародного центру протидії російській агресії Валентина Бикова зазначила, загарбники самі розуміють, що легко їм провести «референдум» не вдасться, тому вже залучають там кадри, заточені на вміння використовувати адмінресурс. Там створюють інформаційний фон про те, що начебто українці не можуть дочекатися приєднання до росії.

Читайте також: Кожен третій росіянин вірить, що Сонце обертається навколо Землі

«Окупанти працюють досить грубо. Зараз навіть на цьому рівні немає ілюзій того, що це буде саме волевиявлення, як ми до цього в Україні звикли розуміти», - наголосила вона.

Дослідження проводилось компанією Active Group 4-8 серпня 2022 року на тимчасово захоплених територіях України комбінованим методом із застосуванням всіх можливих засобів зв’язку. Похибка не перевищує 2,9%.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-