Amnesty International хоче, щоб її звіт про ЗСУ перевірили незалежні експерти

Amnesty International хоче, щоб її звіт про ЗСУ перевірили незалежні експерти

Укрінформ
Міжнародна організація Amnesty International хоче, щоб процес складання її доповіді, в якій українських військових звинувачено в порушенні законів війни, ретельно перевірили незалежні експерти.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

В Amnesty International зазначили, що відповідний процес наразі «ініціюється на міжнародному рівні».

«Ідеться про перевірку процесів та рішень, що передували публікації пресрелізу, проведених досліджень, процесу підготовки матеріалу, а також про юридичний та політичний аналіз звіту. Крім того, важливо вивчити владні рішення всередині колективу та динаміку в основі його організаційної культури», -  уточнили в організації.

За словами правозахисників, вони «хочуть зрозуміти, що саме пішло не так», аби покращити роботу в галузі прав людини.

Також повідомляється, що в AI шкодують, що пресреліз, присвячений дослідженню, «оприлюднили без достатнього контексту». «У ньому не було приділено належної уваги російській агресії з порушенням міжнародного права та численним воєнним злочинам, скоєним російськими військовими та задокументованим Amnesty International», - вважають правозахисники.

Читайте також: Козир для російської пропаганди: як кремль використовує скандальний звіт Amnesty International

Вони наголошують: «Висновки не були передані з тією делікатністю та точністю, яку слід очікувати від Amnesty. Це також стосується подальшого спілкування та реакції Міжнародного секретаріату на критику громадськості», - заявили в AI.

«Ми засуджуємо інструменталізацію пресрелізу російською владою», - підсумували в Amnesty International.

Як повідомлялося, в опублікованій 4 серпня доповіді правозахисної організації Amnesty International йдеться про те, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.

Читайте також: Єврокомісія – про звіт Amnesty: Саме рф атакує цивільних, а ЗСУ намагаються їх захистити

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що це дослідження Amnesty International, яке не враховує факту агресії росії, хронології подій та контексту захисту Україною своєї державності, схоже на дослідження дій жертви без урахування дій озброєного ґвалтівника, а також спотворює реальну картину міжнародного злочину агресії, який вчиняється росією з 2014 року.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Amnesty International не шукати фальшивого балансу між країною-злочинцем росією і Україною, яка захищається від неї, а розповісти світові правду про росію.

Читайте також: Amnesty International розкритикувала росію за перетворення ЗАЕС на військову базу

Президент України Володимир Зеленський заявив, що опублікований звіт Amnesty «пробує амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву».

Очільниця Amnesty International в Україні Оксана Покальчук прийняла рішення піти з посади, заявивши, що вони з керівництвом Amnesty International «розійшлись ціннісно».

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International згодом попросила вибачення за «страждання та гнів», викликані її останнім звітом щодо України, але заявила, що не відмовляється від своїх висновків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-