Amnesty International розкритикувала росію за перетворення ЗАЕС на військову базу

Amnesty International розкритикувала росію за перетворення ЗАЕС на військову базу

Укрінформ
Правозахисна організація Amnesty International оприлюднила заяву, у якій прямо звинуватила росію у використанні Запорізької АЕС як військової бази, а також у загрозі цивільному населенню навколо цього об’єкта.

Про це йдеться в повідомленні на офіційній твітер-сторінці організації, передає Укрінформ.

«росія використовує атомну електростанцію в Запоріжжі (Україна) як військову базу. Твердження, які ми отримуємо безпосередньо з Енергодару, міста, розташованого поруч з атомною станцією, красномовно свідчать про жахливий вплив російської мілітаризації на цивільне населення», - зазначається в повідомленні.

Читайте також: росія може спровокувати на ЗАЕС найбільшу в історії радіаційну аварію – Президент

11 серпня ворог продовжив обстріли найбільшої в Україні та у Європі Запорізької АЕС. Зокрема, було зафіксовано п’ять влучань поблизу дільниці зварювання та сховища джерел випромінювання. Ще п’ять сталися в районі пожежної частини, розташованої неподалік від ЗАЕС.

Читайте також: Через постійні обстріли Енергодара та ЗАЕС зросла кількість людей, які хочуть евакуюватись

У четвер Рада Безпеки ООН розглянула питання безпеки Запорізької АЕС у зв’язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні країни. Розгляд питання ініціювала рф.

Читайте також: На Запорізькій АЕС є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин - Енергоатом

Як повідомляв Укрінформ, 4 серпня Amnesty International оприлюднила доповідь, де йшлося, зокрема, про те, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.

Читайте також: Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на ЧАЕС – Міндовкілля

Очільниця Amnesty International в Україні Оксана Покальчук вирішила піти з посади, заявивши, що вони з керівництвом Amnesty International «розійшлись ціннісно».

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що це дослідження AІ не враховує факту агресії росії, хронології подій та контексту захисту Україною своєї державності, а також спотворює реальну картину міжнародного злочину агресії, який вчиняється росією з 2014 року.

Читайте також: Співзасновник шведської Amnesty International подав у відставку через незгоду зі звітом про ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звіт Amnesty «пробує амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву».

Читайте також: Єврокомісія – про звіт Amnesty: Саме рф атакує цивільних, а ЗСУ намагаються їх захистити

Amnesty International згодом попросила вибачення за «страждання та гнів», викликані її останнім звітом щодо України, однак заявила, що не відмовляється від своїх висновків.

Фото: Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-