Подоляк: Заборона в‘їзду росіян до країн Заходу – це питання відповідальності за війну

Подоляк: Заборона в‘їзду росіян до країн Заходу – це питання відповідальності за війну

Укрінформ
Заборона в‘їзду громадян російської федерації до країн Заходу – це питання відповідальності за війну проти України.

Про це радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив в інтерв’ю виданню "Бабель", коментуючи заклик Володимира Зеленського заборонити в’їзд росіянам до західних країн, повідомляє Укрінформ. 

"Це питання відповідальності за війну... Ми платимо дуже велику ціну за цю війну (втрата людей – ред.). Європа платить дуже велику ціну в іншому сенсі, в іншому вимірі. Вона платить коштами і зниженням рівня життя. Єдина країна, яка почала весь цей морок, всю цю навалу – це російська федерація, а громадяни цієї країни взагалі ніякої ціни не платили. Вони й так жили з певним рівнем життя, але вони собі мали можливість без усіляких проблем отримати візу і поїхати в Європу або навіть отримати там посвідку на постійне проживання. І що вони там робили? Вони виходили навіть на маніфестації з російськими триколорами і казали: "Не заважайте путіну вбивати Україну. Він має право. Взагалі росія – це велика країна, а вся Європа – це взагалі щось непотрібне, що має зникнути". Вдумайтеся в цей абсурд, люди постійно живуть у Європі, всі блага використовують на свою користь і постійно говорять, ображають Європу", – сказав Подоляк.

На його переконання, Президент України ініціював світоглядне питання, адже люди мають навчитися нести відповідальність за свої вчинки. Подоляк аргументував: по-перше, громадяни рф багато разів голосували за володимира путіна, по-друге, росіяни не зважають на те, що путін уже 20 при владі, що неможливо в демократичних моделях, по-третє, їм дуже подобається російська пропаганда, по-четверте, росіяни думають, що росія має право йти навіть у ті країни, де вони постійно проживають, та вбивати людей.

"Це ж нонсен. Не є відповідальність за війну тільки в пана путіна чи його найближчого оточення, серед яких патрушев, лавров чи навіть мішка медведєв. Ні, це відповідальність усієї країни. Якщо ви хочете ображати Європу, ви не будете використовувати її можливості для того, щоб шедеврально жити, їздити на курорти, робити шопінг та інше", – висловив переконання радник керівника ОПУ.

Подоляк наголосив, що путіна немає без підтримки громадян, тому всі мають нести солідарну відповідальність. Він підкреслив, що це дуже правильна дискусія, яка має зламати всю проросійську пропагандистську мережу, що певний час поширювалась у Європі, зокрема, через культурне, наукове середовища.

Водночас радник керівника ОПУ відреагував на негативні коментарі щодо заклику Зеленського від так званих російських лібералів. На його думку, 15-20% росіян вважають путіна ворогом для цивілізації, та ведуть боротьбу за те, щоб російська федерація була "більш-менш притомною країною".

"Я розумію їх сьогоднішню образу, але я завжди даю невелику пораду. Якщо ви розумна людина, не робіть жодних заяв нашвидкоруч. Почекайте трошки, подумайте, подивіться мотиви іншої сторони. Ви ж маєте зважити все. Ви маєте зрозуміти, що Україна втрачає сьогодні набагато більше, ніж ви колись. Україна платить просто неймовірну ціну – життям людей. Це не залишити кар‘єру, як ви залишили кар‘єру, це не втратити можливість бути популярним на якомусь ток-шоу на "першому каналі" чи на "останкіно", це не втрата можливості друкуватися в газеті "известия", це не втрата можливості публікувати новий цикл романів чи щось інше. Це втрата життя, тому я завжди даю маленьку пораду – почекайте, розберіться, трошки посидіть у стороні, а потім зробите свої заяви, коли зрозумієте мотиви Президента України", – зауважив Подоляк.

Читайте також: Переговори з росією на нинішньому етапі зафіксують поразку України – Подоляк

Він відзначив, що Україна – це набагато глибша цивілізація, а українці – набагато стійкіші психологічно та розумніші, щоб ставитися до істерики росіян із деяким розуміння.

"Ми цивілізаційно набагато старші, ніж вони. І ми маємо з розуміння ставитися. Знаєте, це наче батьки ставляться до дітей. Це парадоксально звучить, бо ми звикли навпаки думати. Ні, ми маємо, як батьки ставитися до юнацтва. Я вважаю, що ці 20% все ж таки, коли Україна переможе, отримають фантастичний шанс зробити іншу росію. Вони отримають цей шанс завдяки нам. То давайте все-таки до них ставитися, як батьки до нерадивих дітей", – додав радник керівника ОПУ.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський закликав повністю заборонити в’їзд громадянам російської федерації до країн Заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-