Штати в ООН назвали вимоги, які негайно треба виконати для ядерної безпеки на ЗАЕС

Штати в ООН назвали вимоги, які негайно треба виконати для ядерної безпеки на ЗАЕС

Укрінформ
Щоби не виникало викликів ядерній безпеці в Україні, рф мусить передусім вивести війська звідти, однак зараз для безпеки ЗАЕС потрібно забезпечити доступ експертів МАГАТЕ, припинити всі військові операції, а також створити демілітаризовану зону.

Про це заявила в четвер на засіданні РБ ООН заступниця держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сполучені Штати закликають російську федерацію негайно вивести її сили з української території. Це дозволить Україні відновити виняткову безпеку та гарантії, які вона підтримувала протягом десятиліть на об’єкті (ЗАЕС – ред.)», - наголосила представниця США.

Читайте також: США підтримують створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС

Крім того, за її словами, звинувачення з боку кремля української сторони в атаках на АЕС спрямовані на те, щоби змусити інших проігнорувати факт незаконного перебування російських сил на об’єкті.

«росія сама створювала ризики, розпочавши повномасштабне вторгнення, і вона може усунути ці ризики прямо зараз, якщо вийде з України»,- наголосила Дженкінс.

Читайте також: Зеленський про обстріли ЗАЕС: росія вкотре пробила дно у світовій історії тероризму

Представниця США також зауважила, що в разі продовження росією окупаційної політики, світове товариство має вжити термінових кроків, щоби мінімізувати ризики для ядерної безпеки в Україні.

«Для початку США знову вказують на важливість полегшення доступу персоналу МАГАТЕ для розв'язання питань ядерної безпеки та гарантій на запорізькому об’єкті, а також на інших ядерних об’єктах по всій країні», - заважила Дженкінс.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ готовий очолити місію на Запорізьку АЕС для посилення її безпеки

Крім того, росія має припинити всі військові операції на ядерних об’єктах України або поблизу них і «негайно повернути Україні повний контроль над запорізьким об’єктом». При цьому, за її словами, українському персоналу АЕС має бути дозволено виконувати свої обов’язки без тиску російських збройних сил.

«США також підтримують пропозицію України створити демілітаризовану зону навколо Запорізької станції. Звіти, в тому числі МАГАТЕ, які ми чули сьогодні, підкреслюють терміновість ситуації»,- наголосила заступниця держсекретаря США.

Читайте також: Галущенко обговорив з послами країн G7 ситуацію довкола ЗАЕС

Вона підкреслила, що Сполучені Штати продовжують ретельно стежити за розвитком подій на Запорізькій АЕС та занепокоєні зростанням ризиків ядерної небезпеки у зв’язку зі діями рф.

«Це ставить під загрозу людей в Україні, сусідніх країнах, а також міжнародне співтовариство»,- заявила представниця Держдепартаменту США.

Як повідомляв Укрінформ, 11 серпня ворог продовжив обстріли найбільшої в Україні та у Європі Запорізької АЕС. Зокрема, було зафіксовано п’ять влучань поблизу дільниці зварювання та сховища джерел випромінювання. Ще п’ять сталися в районі пожежної частини, розташованої неподалік від ЗАЕС.

Читайте також: росіяни обстрілами пошкодили насосну станцію на ЗАЕС - Енергоатом

Президент України Володимир Зеленський у цьому зв’язку в четвер заявив, що росія «вкотре пробила дно» у світовій історії тероризму.

Фото: Sergei Ilnitsky/EPA/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-