МВС і

МВС і "Лікарі без кордонів" розпочали пілотний проєкт ранньої реабілітації військових

Укрінформ
Міністерство внутрішніх справ та міжнародна організація “Лікарі без кордонів” (MSF) розпочали пілотний проєкт ранньої реабілітації українських військовослужбовців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МВС.

“Проєкт реалізується в межах Меморандуму про співпрацю між Департаментом охорони здоров’я та реабілітації МВС та незалежною міжнародною медичною гуманітарною організацією “Лікарі без кордонів”, що підписаний 9 серпня керівником ДОЗР МВС Анатолієм Смиком та головою місії MSF Крістофом Гарньє”, - ідеться у повідомленні.

Пілотний проєкт “Здійснення реабілітаційної допомоги посттравматичним пораненим” реалізовуватиметься в межах Київського гарнізону. Реабілітацію проходитимуть поранені українські захисники, - гвардійці, поліцейські, прикордонники, рятувальники, військовослужбовці Збройних сил України.

Проєкт започаткований відповідно до рішення міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського за ініціативи MSF.

Читайте також: Стартувало навчання для психологів МВС щодо допомоги людям, які пережили сильний стрес

Як підкреслив Смик, досвід MSF та їх допомога є надзвичайно актуальними, оскільки в українському суспільстві побутують дещо викривлені розуміння і практика реабілітації.

“Зараз на кожному кроці говорять про реабілітацію, однак найчастіше все зводиться до масажу чи басейну. Слід розуміти, що реабілітація — це значно ширший процес, що включає, зокрема і спеціальні вправи на спеціальному обладнанні. Лише деякі приватні центри, які мають належні ресурси, проводять таку реабілітацію. У державному секторі МВС першим впроваджує такий підхід первинної реабілітації. І, завдяки сприянню наших міжнародних партнерів, одразу на високому рівні”, — зазначив Смик.

“Лікарі без кордонів” нададуть спеціальне обладнання, практичну і методичну допомогу в його використанні, залучать своїх фахівців із фізіотерапії, фізичної реабілітації та психічного здоров’я. Крім того, сторони спільно напрацюють план лікування пораненого: від надходження в заклад до виписки.

Читайте також: До Латвії на лікування прибула перша група поранених з України

Основне навантаження під час реалізації проєкту ляже на медпрацівників Головного медичного центру МВС, насамперед ідеться про відділення неврології, хірургії, травматології, нейрохірургії, де лікують поранених бійців. Подальша реабілітація захисників проходитиме у медичному реабілітаційному центрі МВС “Пуща Водиця”, планується залучення і МРЦ “Південний Буг”.

Гарньє висловив вдячність Міністерству внутрішніх справ та Монастирському за готовність співпрацювати з “Лікарями без кордонів” і реалізовувати проєкт.

Він наголосив на важливості первинної реабілітації, яка має починатися одразу після операції, адже саме від цього залежить ефективність лікування й одужання воїна.

MSF вже понад 50 років спеціалізується на військовій хірургії, а також підтримці ментального здоров’я, загальній реабілітації. Організація працює у близько 60 країнах світу.

За словами Гарньє, "не у всіх цих країнах ми проводимо спеціалізовану реабілітацію, а лише там, де йдуть воєнні дії, зокрема у Ємені, Гаїті, Газі, Йорданії. Однак механізм системи охорони здоров’я в Україні відмінний від інших країн, де MSF взаємодіє безпосередньо з міністерствами охорони здоров’я та соцполітики".

"Так, Міністерство внутрішніх справ України має свою велику систему охорони здоров’я, включаючи реабілітацію, де ми є експертами, де ми можемо й готові надати допомогу. Тому ми раді, що МВС відкрите до взаємодії, і що ми разом реалізуватимемо цей важливий проєкт”, — зазначив голова місії MSF.

“Одразу після підписання меморандуму фахівці з MSF разом із медиками Головного медичного центру МВС взялися до реалізації прописаних у ньому заходів: уже завезено і встановлено частину спеціального обладнання”, - зауважили в МВС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-