До Латвії на лікування прибула перша група поранених з України

До Латвії на лікування прибула перша група поранених з України

Фото
Укрінформ
Ризька Східна клінічна університетська лікарня (RAKUS) уперше від початку повномасштабної російської агресії прийняла на лікування 21 важкопораненого українця із зони бойових дій.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з пресконференції, яка відбулась у RAKUS біля евакуаційного автобуса.

Українські пацієнти провели в дорозі 18 годин. Їх відразу направили до Клініки екстреної медицини та прийому пацієнтів RAKUS. Там поранених  зустріла спеціально створена багатопрофільна медична бригада. Було проведено комплексний медичний огляд – діагностичні та лабораторні дослідження.

За словами завідувача Клініки екстреної медицини Олексія Вишнякова, характер ушкоджень украй складний, що потребує хірургічної реконструкції нервів і м'яких тканин. Відповідно буде потрібна велика робота реабілітологів для відновлення втрачених функцій кінцівок, деякі пацієнти потребують зовнішніх протезів. Двох із привезених негайно перевели в інші установи - до Лікарні травматології й ортопедії та до Національного реабілітаційного центру "Вайварі".

Українців лікуватимуть у стаціонарах RAKUS - Клініці травматології та ортопедії, Клініці загальної та невідкладної хірургії, Клініці неврології та нейрохірургії, де провідні латвійські мікрохірурги проводять складні операції. А також - у реабілітаційній клініці, клініці хірургічних інфекцій та відділенні геронтології.

Голова правління "Вайварі" Анда Нулле зазначила, що їхній центр реабілітації буде готовий допомогти всім, хто того потребуватиме. У тому числі тут підбиратимуть протези та навчатимуть ходити на них.

Керівник Клініки травматології та ортопедії RAKUS Андріс Вікманіс уточнив, що більшість з доставлених пацієнтів - молоді люди з травмами, які були отримані внаслідок обстрілів або вибухів. За його словами, це перший випадок госпіталізації у RAKUS постраждалих у зоні бойових дій.

Міністр охорони здоров'я Латвії Даніель Павлютс наголосив, що загалом країна готова прийняти кількасот постраждалих від повномасштабної російської агресії в Україні.

Читайте також: До Польщі на лікування прибули 29 поранених українських воїнів

Посол України в Латвії Олександр Міщенко нагадав, що наша країна вже має неабиякий досвід співпраці з реабілітаційним центром "Вайварі", який з 2014 року регулярно надавав допомогу та проводив реабілітацію українських захисників. Також він укотре подякував Латвії, яка сьогодні є одним з моторів наданні всебічної допомоги Україні задля відсічі російської агресії.

Додамо, що спеціальний евакуаційний автобус для транспортування важкопоранених був підготовлений у співпраці благодійною латвійською організацією M-Help.com та українським благодійним фондом Георгія Логвинського.

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомблять мирні міста та села України, вбивають мирне населення. Демократичні країни світу запроваджують санкції проти агресора та одночасно надають підтримку Україні.

Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-