Штати в ОБСЄ заявили про ймовірну відповідальність росії за Оленівку

Штати в ОБСЄ заявили про ймовірну відповідальність росії за Оленівку

Укрінформ
Тимчасова повірена у справах США в ОБСЄ Кортні Острієн заявила, що попередні дані свідчать про ймовірну відповідальність росії за масове вбивство українських військовополонених в Оленівці.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Острієн під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ.

"Увечері 29 липня в Оленівці на підконтрольній росії території Донецької області внаслідок вибуху в центрі утримання загинули понад 50 українських військовополонених. Попередні дані свідчать про ймовірну відповідальність росії за цей недопустимий інцидент", - заявила вона.

Острієн звернула увагу на те, що, демонструючи ще більшу зневагу росії до норм цивілізованої поведінки, на офіційному Твітер посольства рф у Великій Британії у зв’язку з інцидентом в Оленівці було заявлено, що "бойовики "Азова"… заслуговують страти [і]...принизливої смерті".

Також посол США в ОБСЄ вказала на іншу "огидну спробу" продовження дезінформаційної кампанії москви, коли 29 липня посол росії в ОБСЄ олександр лукашевич заявив у Tвітер, що це Збройні сили України обстріляли колонію в Оленівці і несуть відповідальність за смерть власних військовополонених.

"Це було б смішно, якби було не настільки мерзенним звинуваченням", - зазначила Острієн.

Вона також вказала на те, що американська розвідка вважає зараз, що росія планує підкинути докази в очікуванні журналістів і слідчих, які відвідають місце атаки в Оленівці, щоб спробувати перекласти вину на ЗСУ за цю атаку.

"Це нормальна практика для кремля – звинувачувати інших у тому, що ти сам робиш. Той факт, що Червоному Хресту досі не дозволили відвідати Оленівку, через одинадцять днів після інциденту, підкреслює цинізм тверджень москви. Що кремлю приховувати, як не докази власної провини?", - заявила тимчасова повірена у справах США в ОБСЄ.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: У нас достатньо доказів, що в Оленівці було сплановане масове вбивство

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули понад 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення. За попередніми висновками міжнародних експертів, вибух був наслідком застосування термобаричної зброї, якою користується країна-агресор.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ООН відвідати колонію в Оленівці задля встановлення всіх фактів скоєного російськими військами злочину, а Міжнародний комітет Червоного Хреста - перевірити всіх українських військовополонених.

Загарбники на тимчасово захопленій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного комітету Червоного Хреста відмовили працівникам організації у доступі до військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням положень Женевської конвенції.

Україна поінформувала членів Ради Безпеки ООН про воєнний злочин, скоєний російськими військами проти українських військовополонених у колонії в смт Оленівка.

Фото: osce/us mission

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-