США підтримають Україну у врегулюванні ситуації на Запорізькій АЕС

США підтримають Україну у врегулюванні ситуації на Запорізькій АЕС

Фото
Укрінформ
У Держатомрегулюванні обговорили із представником посольства США загострення ситуації на Запорізькій атомній електростанції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.

«Загострення ситуації на ЗАЕС, яка захоплена російськими військовими, стало предметом зустрічі виконуючого обов’язки голови Держатомрегулювання - головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова та заступника голови місії у посольстві США в Україні Крістофера В. Сміта, яка відбулася 9 серпня», - зазначається в повідомленні.

Зокрема, Коріков розповів представнику США про усі ризики для ядерної та радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС, які виникають внаслідок обстрілів російськими загарбниками електромереж, майданчиків поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, азотно-кисневої станції, перебування російської військової техніки у машинних залах енергоблоків, ймовірного відключення від зовнішнього живлення, здійснення тиску на український персонал станції тощо.

Сторони дійшли порозуміння, що у цій надскладній ситуації важливо повернути Запорізьку АЕС під контроль України та мінімізувати загрози для ядерної та радіаційної безпеки.

Читайте також: Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на ЧАЕС – Міндовкілля

На думку сторін, перехідним рішенням може стати взяття Запорізької АЕС під контроль міжнародної місії (за участі ООН, МАГАТЕ, інших міжнародних організацій), яка б могла повернути станцію у безпечний режим роботи, а згодом - і під контроль України.

Сміт запевнив, що США і надалі залишаться надійним партнером України та підтримуватимуть як у питаннях врегулювання ситуації на Запорізькій АЕС, так і загалом у боротьбі із російським військовим вторгненням.

Як повідомлялося, ЗАЕС була захоплена росіянами у ніч на 4 березня. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

5-6 серпня загарбники обстріляли інфраструктуру ЗАЕС. Зокрема, російські військові завдали ракетного удару по АЕС поблизу сухого сховища з ядерними відходами, де зберігається 174 контейнери, в кожному з яких - по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу. Відтак вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе.

Читайте також: Шмигаль закликає світ вплинути на рф, аби її військові негайно залишили ЗАЕС

Нині на ЗАЕС працює лише два енергоблоки із шести.

Україна закликає ООН та МАГАТЕ відправити якомога скоріше, бажано до кінця серпня, спільну експертну місію на захоплену росією Запорізьку АЕС.

Фото: snriu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-