росія має повернути Україні повний контроль над ЗАЕС – Білий дім

росія має повернути Україні повний контроль над ЗАЕС – Білий дім

Укрінформ
Обстріли Запорізької АЕС велися саме російською стороною – попри запевнення пропаганди кремля, що це робила Україна, тож Сполучені Штати закликають рф припинити будь-яку військову активність на ядерних об’єктах України або поблизу їх.

Про це заявила в понеділок під час спілкування з пресою речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Як ви знаєте, це (обстріли цивільних об’єктів та звинувачення в цьому протилежної сторони – ред.) є частиною їхнього сценарію, коли йдеться про сценарії росіян», - відповіла Жан-П’єр на запитання, як бачить ситуацію офіційний Вашингтон.

Читайте також: Ситуація на ЗАЕС: Держінспекція заявляє про можливість витоку радіації внаслідок дій росіян

Вона також зазначила, що Сполучені Штати продовжують уважно стежити за розвитком подій на ЗАЕС.

«Міністерство енергетики (США – ред.) і Національне управління з питань ядерної безпеки повідомляють, що центри радіаційного контролю продовжують надавати дані і, на щастя, ми не маємо ознак підвищення або незвичного рівня радіації», - констатувала речниця адміністрації Байдена.

Читайте також: Україна закликає ООН та МАГАТЕ відправити місію на Запорізьку АЕС у серпні

Вона зауважила, що американській стороні також відомо про звіти щодо неналежного поводження з персоналом АЕС. У цьому контексті вона підкреслила, що США «аплодують українській владі й оператору (АЕС – ред.) за їхню відданість зберігати ядерну безпеку у складних обставинах».

Представниця Білого дому також підкреслила, що ведення бойових дій поблизу АЕС є вкрай небезпечним.

Читайте також: росіяни заявили про готовність підірвати заміновану Запорізьку АЕС - Енергоатом

«Ми продовжуємо закликати росію припинити всі військові операції на території або поблизу українських ядерних об’єктів та повернути повний контроль над ними Україні», - заявила офіційна представниця адміністрації США.

Водночас, за її словами, США продовжать підтримувати зусилля МАГАТЕ в питаннях технічної безпеки на ЗАЕС, а також допомагати Україні у запровадженні заходів ядерної безпеки.

Читайте також: Зеленський: Вже зараз потрібна принципова відповідь світу на російські удари по ЗАЕС

Як повідомляв Укрінформ, російські військові 5 та 6 серпня обстріляли майданчик Запорізької АЕС. Ракети влучили, зокрема, поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Крім того, 6 серпня українська розвідка підтвердила інформацію, що російська армія замінувала енергоблоки Запорізької атомної електростанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-