Від агресії рф постраждали 7,5 мільйона українських дітей – Зеленський

Від агресії рф постраждали 7,5 мільйона українських дітей – Зеленський

Укрінформ
В Україні від повномасштабного російського вторгнення постраждали 7,5 мільйонів дітей, серед їх нагальних потреб - оздоровлення, протезування та соціально-психологічна реабілітація.

Про це йдеться у відповіді Президента Володимира Зеленського на електронну петицію № 22/142952-еп щодо вимоги присвоїти дітям, яким на момент повномасштабного вторгнення росії було до 18 років, статусу «дитина війни» та призначити щомісячно фінансову допомогу пожиттєво, повідомляє Укрінформ.

«В умовах повномасштабного вторгнення російської федерації постраждалими можна вважати 7,5 мільйонів українських дітей, їх підтримка повинна забезпечуватися з урахуванням індивідуальних потреб кожної дитини», - зазначив Президент.

Глава держави підкреслив, що під час війни порушуються всі права дитини, зокрема, право на життя та охорону здоров’я, право зростати в сімейних умовах, в громаді за місцем свого походження, право на освіту та розвиток особистості.

За його словами, нагальними потребами постраждалих дітей є забезпечення їх технічними засобами реабілітації, довготривале лікування та протезування, оздоровлення, соціально-психологічна реабілітація.

Водночас Президент підкреслив, що наразі законодавством уже передбачено низку пільг та соціальних гарантій дітям із числа внутрішньо переміщених осіб, постраждалим дітям. Зокрема, передбачено допомогу на проживання, державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти, пільгове оздоровлення та відпочинок, безкоштовне харчування в закладах дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, безоплатне отримання послуги із соціально-психологічної реабілітації, право таких дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на забезпечення житлом за місцем фактичного проживання.

Читайте також: Зеленська опублікувала поради батькам, як допомогти дітям не боятися сирен

Крім того, Зеленський нагадав, що дітям, яким встановлено інвалідність унаслідок одержаних на території України ушкоджень здоров’я, спричинених вибухонебезпечними предметами, призначається одноразова компенсація.

Також він відзначив, що за ініціативи першої леді Олени Зеленської розробляється Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, Кабінетом Міністрів створено Міжвідомчу координаційну раду з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України, а при Офісі Президента утворено Раду з питань, пов’язаних із життям та безпекою дітей у воєнний та післявоєнний часи.

Президент розповів, що вже була опрацьована аналогічна петиція щодо статусу дітей, і уряд вертав увагу, що забезпечення посилення соціального захисту постраждалих дітей буде здійснюватися в межах програм державної підтримки найбільш уразливих категорій населення, а також шляхом планування та здійснення відповідних заходів у межах виконання плану післявоєнного відновлення та розвитку України.

Як повідомлялося, станом на ранок 6 серпня 2022 року більш як 1063 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 361 дитина загинула та понад 702 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-